Чим корисне масло чорного кмину

Зміст статті

  • 1 Походження
  • 2 В медицині
  • 3 В косметології

В сучасному світі люди звикли лікуватися таблетками. Більше того, мало хто замислюється про склад і побічні ефекти, які можуть викликати диво пігулки. І це не дивно. Адже стільки хімії, скільки фармакологія витрачає на виробництво лікарських засобів, просто не може пройти безслідно для людського організму. У підсумку виходить, що таблетки купуємо від одного захворювання, а отримуємо, не відаючи того, ще й букет інших.

573e57c5db62c8d4769cd20339b23f26 Чим корисне масло чорного кмину

На Сході (Африка, Єгипет, Індія, Іран, Ірак), де ще міцні давні традиції, до зцілення підхід інший. У цих країнах здавна для лікування і профілактики захворювання застосовують рецепти, засновані на природних компонентах. І неспроста. Адже лікарські рослини мають багатющий складу біологічно активних компонентів, які не тільки повністю засвоюються людським організмом, але і чинять ефективний вплив на нього в цілому.

Одним з таких натуральних засобів є масло чорного кмину (індійський кмин, чорний коріандр, нигелла, чорнушка, чорний кумин). Про нього пророк Мухаммед зазначав: «Лікує все, крім смерті». Чудодійні властивості цієї олії з тисячолітньою історією були також описані в працях Авіценни й Гіппократа.

Походження

4aab96252dc56090c0788be490e267e5 Чим корисне масло чорного кмину

Вирощують чорний кмин в Азії, Середземномор’ї, на Кавказі і в Південній Європі, на південно-сході Росії, Африці. Масло видобувається шляхом віджиму насіння. Найбільш корисним є масло, здобуте холодним віджиманням, так як саме при такому способі повністю зберігаються всі біологічно активні компоненти, властиві йому від природи.

Масло чорного кмину – від темно-коричневого до чорного кольору з терпким, гіркуватим смаком. Воно підходить і для внутрішнього застосування, і для зовнішнього.

В медицині

f93cb59552db1d38d4eee2bf4cb3e753 Чим корисне масло чорного кмину

Чому ж так дивно це масло?

  • Природний потужний імуномодулятор в рази підвищує сили і тонус людини. Одужання після операцій і важких захворювань, при його прийомі внутрішньо відбувається набагато швидше;
  • Грунтуючись на його властивості впливати на імунні клітини, популярне в лікуванні злоякісних пухлин;
  • Знамените своїм властивістю знижувати цукор у крові, тому є незамінним допоміжним засобом для людей, хворих на діабет;
  • Завдяки сильним бактерицидну, протизапальну і антивірусними властивостями, масло чорного кмину досить ефективно при лікуванні грипу, ГРЗ, різних легеневих проблеми, захворюваннях горла і носових пазух. Науково доведено, що дія олії в 5 разів сильніше багатьох відомих антибіотиків;
  • Добре зарекомендувало себе в лікуванні алергії різної етіології, у тому числі бронхіальної астми;
  • Усуває запальні процеси в печінці та жовчовивідних шляхах, шлунково-кишковому тракті. З легкістю відновлює їх повноцінну роботу. У тому числі перемагає і виразкову хворобу цих органів;

47dfeb56ca2011d1771b2a64c5e27028 Чим корисне масло чорного кмину

  • Зміцнює і робить еластичними, судини, капіляри, тим самим допомагаючи при венозній хвороби, судоми кінцівок, серцево-судинної дистонії;
  • Нормалізує роботу серця. Добре зарекомендувало себе в лікуванні підвищеного тиску (гіпертонії) та стенокардії. Знижує ризик інфаркту міокарда;
  • Активізує роботу клітин головного мозку і, як наслідок, підвищує розумову працездатність, покращує пам’ять і увагу;
  • Олія з насіння чорного кмину також знамените тим, що відновлює потенцію, виліковує деякі форми безпліддя;
  • Відновлює баланс гормонів в жіночому організмі. Молодим мамам необхідний для підвищення лактації;
  • Благотворно впливає на опорно-руховий апарат. Усуває біль, ранкову скутість. Знімає запальні процеси;
  • Володіючи властивістю прискорювати обмін речовин в організмі, сприяє схудненню.

У косметології

Ще в Стародавньому Єгипті масло індійського кмину користувалося величезною популярністю у місцевої знаті.

8f492de7e880f7acd80cfa5154ef98b3 Чим корисне масло чорного кмину

У косметології рекомендується використовувати його при різних захворюваннях шкіри: псоріаз, екзема, дерматит, вугрі, шрами, алергічні висипання – легко піддаються лікуванню.

Ідеально підходить для жирної і проблемної шкіри обличчя. Підвищує еластичність і пружність шкіри, перешкоджає її старінню.

Дякуючи своїм тонізуючим і розсмоктуючою властивостями досить ефективно при лікуванні целюліту і розтяжок на тілі.

Східні красуні, відомі своїми розкішними волоссям, також по достоїнству оцінили дивовижні властивості олії з насіння чорного кмину, адже воно вирішує практично всі проблеми, пов’язані з волоссям. Підходить як для жирного, так і сухого волосся. Покращуючи живлення волосяних цибулин, запобігає випадання, зміцнює і стимулює їх зростання. Завдяки протигрибковим властивостями усуває свербіж, лупа і жирну себорею. Усуває ламкість, запобігає перетин кінчиків, робить волосся м’якими, гладкими і шовковистими. Запобігає передчасному посивінні.

Так, все це здається казкою. Не може звичайне масло бути таким багатофункціональним, подумають багато. Але, на відміну від інших, властивості та вплив на організм людини вищевказаного масла науково доведено. З 1959 року було проведено понад 200 досліджень в різних університетах світу, з результатами яких можна ознайомитися у ЗМІ та різних доповідях.

Статті на близькі теми: