Документи для роботи в Польщі для українців

Які документи потрібні для роботи в Польщі? Для тих, хто бажає легально жити в Євросоюзі, оформляється робоча віза в Польщу або національна віза категорії D – це одне і те ж. Подавати документи на робочу візу у візовий центр Польщі доведеться самостійно, так як потрібна особиста явка заявника. Запис на прийом в візовий центр здійснюється на сайті або за телефоном. Вибір візового центру здійснюється в залежності від місця прописки. При зверненні в візовий центр необхідно надати пакет документів для роботи в Польщі:

  • Закордонний паспорт та його копію. Термін дії паспорта повинен закінчуватися не раніше, ніж через півроку від запланованої дати виїзду, в ньому має як мінімум залишатися 2 чисті сторінки для штампа «Viza».
  • Український паспорт. Ксерокопія паспорта (2 шт.). Копія повинна бути знята з усіх сторінок, що містять особисті дані.
  • Візова анкета. В неї необхідно вклеїти фотографію 3,5х4,5 см (вимоги до фото див. п. 7). Особливу увагу треба звернути на правильне заповнення візової анкети. Від цього багато в чому залежить отримання візи.
  • Документи про освіту, свідоцтво про шлюб, а також всі інші папери, що підтверджують інформацію, внесену в візову анкету.
  • Довідка з місця роботи, в якій вказана посада, трудовий стаж, термін відпустки та заробітна плата працівника за останні 6 місяців, а також інформація про реєстрацію та контактні дані підприємства; ім’я, прізвище та посада особи, яка її видала. Для осіб, які не працюють, потрібно витяг з банківського рахунка про наявність фінансових засобів з переліком операцій за останні 3 місяці або підписана письмова декларація, яка відображає фінансову ситуацію подорожуючої особи. Для приватних підприємців потрібні оригінал і копія реєстраційних документів підприємства, виданих місцевими органами влади або остання податкова декларація.
  • Підтвердження власних фінансових коштів:
  • а) виписка з банківського рахунку, який містить перелік банківських операцій за останні три місяці;
    б) оригінал та копія дорожніх чеків, виданих за прізвища особи, яка подає документи на візу;
    в) підписана письмова декларація, яка відображає фінансове становище подорожуючої особи.

  • Запрошення від фірми-роботодавця з Польщі. Документ, що підтверджує мету вашої поїздки. Їм може бути або «Оświadczenie o zamiarze powierzenia wykonywania pracy cudzoziemcowi — obywatelowi Białorusi, Mołdowy, Rosji lub Ukrainy» в обов’язковому порядку зареєстрована в «Powiatowym Urzędzie Pracy» або ж «Zezwolenie na pracę cudzoziemca na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej».
  • Страховка на весь запланований термін перебування в Польщі. Медичний страховий поліс, дія якого поширюється на всі країни ЄС. Мінімальна сума страховки за договором повинна бути не менше 30 тис. євро або 50 тис. доларів. При оформленні поліса перевірте, щоб все було заповнено розбірливо, а межі печаток на заходили один на одного.
  • 2 кольорові фотографії (відкритий лоб і вуха)- розмір 3,5 х 4,5 см (80% обличчя), на світлому тлі, без куточків і овалу, без окулярів, зроблені не більше 6 місяців тому, не скановані.
  • Усі копії документів для виїзду в Польщу на роботу повинні бути якісні, зроблені у форматі А-4 в оригінальному розмірі. Варто відзначити, що в цьому списку немає броні готелю або квитків. Консульство має право вимагати від туриста додаткові документи, а також запросити його на співбесіду або зажадати надати оригінал паспорта туриста після його повернення.

    Термін очікування рішення після подачі документів для роботи в Польщі для українців становить не більше 2 тижнів. Рішення про видачу візи повністю залежить від консульського відділу Посольства Республіки Польщі. У випадку відмови у візі консульський збір не повертається.

    Відео про перелік документів, необхідних для поїздки в Польщу на роботу: