Перелік документів на робочу візу в Польщу

На роботу в Європу щорічно відправляється велика кількість наших громадян. Останнім часом особливо популярною для заробітку стала Польща. І це не дивно, так як отримати візу не становить праці, а заробітна плата в цій країні в рази більше. Якщо ви вирішили працевлаштуватися в Польщі, то достатньо оформити робочу візу. Вона національна і дозволяє подорожувати по Шенгену, але при цьому дає право 6 місяців в році працювати в Польщі.

Що таке «робоча віза», і які можливості він відкриває?

Віза «D» – друга її назва «робоча» – видається громадянам нашої держави, які планують перебування у Польщі понад 3 місяців за півроку. Вона надає всі переваги перебування в цій країні:

  • подорожувати на території Шенгену;
  • перебувати в будь-якому місті Шенгенського союзу протягом 6 місяців в році;
  • знайти роботу і легально працевлаштуватися в Польщі.

Видається робоча віза при наявності запрошення від роботодавця, в якому чітко визначені часові рамки перебування в країні.

Що потрібно підготувати для оформлення?

Для оформлення візи «D» від громадянина зажадають цілий ряд документів, які потрібно підготувати і подати разом із заповненою анкетою. Вони надаються в Консульство або Візовий центр. Розглянемо докладно, які це документи і в якому вигляді їх потрібно надати.

  • Національний паспорт громадянина. Він повинен бути в належному вигляді, з вклеєними фото відповідно віку. Він надається громадянином при відвідуванні візового центру, але не здається із загальним пакетом документів, а залишається на руках.
  • Закордонний паспорт. Треба надати і оригінал, і копію. Копія необхідна з усіх сторінок, включаючи останню національну візу. При цьому паспорт не буде прийнятий, якщо його дія закінчується менше ніж за 6 місяців від дати планованого виїзду, при відсутності мінімуму 2 вільних сторінок для штампів. Важливо! У відповідності з законодавством ЄС, закордонний паспорт повинен бути біометричним з вбудованим чіпом і наявністю відбитків пальців. Але поки в’їзд дозволений та документів старого зразка, за умови, що термін їх дії не перевищує 10 років. В цьому випадку необхідна заміна.
  • Медстраховка. Вона повинна бути дійсна на всі країни Шенгену і ЄС з відшкодуванням збитків в розмірі від 30 тис. євро на людину. Також уважно перевіряйте при оформленні написання ПІБ, номерів документів, офіційного місця проживання та інших важливих моментів. Навіть невелика помилка може призвести до відмови в оформленні візи. Дія страховки має бути мінімум на 15 діб понад дати дії візи. Разом зі страховим полісом необхідно надати та квитанцію про сплату, на якій є ПІБ громадянина.
  • Анкета або заяву на візу. Це свого роду опитувальник, який на даний момент можна заповнити онлайн із записом на прийом в візовий центр. Але зробити це можна безпосередньо вручну при особистій подачі документів. Заповнювати її необхідно акуратно і без помилок.
  • Фотографії – від 2 до 3 штук. Розмір – 3,5 х 4,5 см. На них зображений анфас людини, в якому вміщені всі елементи зачіски і повністю особа (розмір в межах 32-36 мм). Окуляри на фото можуть бути лише прозорими, без сонцезахисного ефекту. Головний убір допускається, тільки якщо він носить релігійний характер.
  • Запрошення на роботу. Це документ із загального переліку паперів свідчить про те, що ви їсте працювати в Польщу, і роботодавець гарантує, що ви будете прийняті на яку-небудь посаду. Запрошення повинно мати чітке зазначення дат початку і закінчення роботи.
  • Квитанція про сплату за візового сервіс центру також входить в список документів. У неї в обов’язковому порядку повинні зазначатися ПІБ громадянина, який оформляє візу.
  • При отриманні дозволу на відкриття візи вам надається можливість виїхати та працевлаштуватися в Польщі на строк до 180 днів. Продовжити візу і перебування в іншій країні можна, але для цього необхідно привести ряд доказів, наприклад, стан здоров’я не дозволяє здійснити переїзд в даний момент, наявність професійного зростання і інтересу в пропонованій роботі, форс-мажорні обставини. Наявність особистого бажання для продовження візи не достатньо, тому при такій ситуації подумайте про можливі варіанти продовження.

    Відео про отримання робочої візи в перший раз: