Як отримати туристичну візу в Польщу?

Що таке туристична віза

Найбільш простим способом в’їзду в Польщу є туристична віза. Вона дає право знаходження в країні протягом 90 діб у 180-ти денний період. Ця віза передбачає поїздки з різними цілями: бізнес, туризм, відвідування ваших друзів, близьких і далеких родичів, поїздки на конференції, семінари, курси польської мови. Цей тип візи не дозволяє займатися діяльністю, що передбачає одержання оплати праці. За такою візою і в ті ж терміни можна перебувати в будь-якій країні Шенгену. Незважаючи на те, що між Україною і країнами ЄС змінено візовий режим, туристичну візу в Польщу для українців 2018 році оформляти необхідно.

Як отримати туристичну візу

Так як в Польщі представлена найбільш численна діаспора українців, у багатьох громадян України складається помилкова думка про те, отримати візу на відвідування Польщі дуже просто. Насправді процес отримання туристичної візи в Польщу супроводжується деякими труднощами і має свої особливості, знання яких допоможе в отриманні візи.

Порядок отримання та терміни

Оформлення отримання туристичної візи на відвідування Польщі відбувається не в посольстві, а в одному із спеціалізованих центрів, які розташовані в різних великих містах України (Харків, Дніпро, Одеса, Вінниця, Луцьк, Львів) та інші.

Порядок отримання візи проходить у кілька етапів. Спочатку потрібно визначити дату подачі документів у візовий центр. Для цього реєструються в режимі онлайн на сайті візового центру або по телефону. Після реєстрації необхідно зібрати всі документи. Потім відвідати в зазначену дату візовий центр для подання документів та процедури дактилоскопії (зняття відбитків пальців). Після оплатити всі радять послуги і дочекатися отримання візи. Зазвичай рішення про отримання приймається за сім – десять днів.

Вартість

Ціна туристичної візи до Польщі для українців в 2018 році становить 35 євро. Термінове оформлення коштує 70 євро. Ще потрібно буде оплатити послуги фахівців візового центру (консульський збір) – 15 євро. Платежі приймають тільки уповноважені банки, для України — це банки «КРЕДО» і «ІДЕЯ». Звільняються від консульського збору інваліди, пенсіонери, неповнолітні діти, студенти до 21 року.

Список документів, необхідних для отримання туристичної візи

  • Чек про оплату візового збору та бронювання житла. Бронювання житла – обов’язкова вимога в процесі оформлення туристичної візи. Необхідно отримати документ, що свідчить про наявність місця в готелі.
  • Оригінали та копії цивільного та закордонних паспортів, з обов’язковим зазначенням попередніх віз і реєстрації.
  • Заява про наявність/відсутність іншого закордонного паспорта.
  • 2 фотографії.
  • Медична страховка на суму не менше 30 000 євро, оригінал і копія квитанцій про оплату.
  • План подорожі – у вільній формі детально описаний маршрут з датами в’їзду-виїзду, перетину третє кордонів.
  • Підтвердження працевлаштування.
  • Заповнена анкета на отримання візи.
  • Банківська виписка, яка свідчить про те, що у заявника є гроші на здійснення туристичної поїздки.
  • Копія квитків в два кінця або підтверджена бронь на них.
  • Особливості 2018 року, що нового буде в 2018

    Особливістю 2018 року можна вважати той факт, що якщо за минулі два роки турист отримував польську і шенгенську візу, то йому відкривається мультивіза до Польщі на термін від 6-ти до 12-ти місяців. Для цього потрібно надати будь-який документ, що підтверджує факт перебування на території Польщі з туристичною метою.

    У 2019 році можлива зміна ціни на туристичну візу в залежності від планованої тривалості перебування в Польщі.