Ареал проживання норки в дикій природі

  • 1 Далекі родичі
  • 2 Американська завойовниця
  • 3 Європейські аборигени
  • 4 Тварини у домашніх умовах

Норка – хижа тварина родини куницевих, роду тхорів. У дикій природі Росії мешкає два види норок – європейська (Mustela lutreola), і американська (Mustela vison). Європейська норка в Євразії абориген, тоді як американська була завезена на континент порівняно недавно – в 1928 році для розведення у заповідниках і на звірофермах. Пізніше звірків почали випускати на волю для адаптації і розмноження. Сусідство не пішло на користь нірці європейської, її чисельність стала скорочуватися, з-за чого вона була внесена в російську і всесвітню Червоні Книги.

Далекі родичі

Зовні ці два види норки схожі, проте вчені встановили, що вони хоч і родичі, але далекі. Європейська норка близький родич колонку, і американська – куницам і соболям. Це говорить про те, що обидва види норок відбулися від різних предків, але в однакових умовах проживання придбали істотне схожість.

22e5a0fed49657b1b43bdb4f472b9838 Ареал проживання норки в дикій природі

Деякі вчені вважають, що в дикій природі вже немає чистокровної європейської норки, на їхню думку, американська норка, як велика і сильна, витіснила європейську з її споконвічних територій. Причому від агресії американки постраждали і такі тварини, як хохуля, куниці і тхори, особливо особини невеликих розмірів.

Примітно, що обидва види тварин можуть злучатися між собою, однак потомство не з’являється, оскільки зародок гине ще в утробі матері. Мабуть, тут позначається той фактор, що родичі у звірків двох видів справді різні, і їх «шлюби» виявляються неплодотворными.

Американська завойовниця

Норка американська дійсно має багато спільного зі своєю європейською родиною, але вона має більш великі тілом – його довжина сягає 60 см, вага 2-3 кг, а пухнастий хвіст до 30 сантиметрів.

127b869e415eaaef11b079e928174861 Ареал проживання норки в дикій природі

 

Від норки європейської американська відрізняється тим, що плавальні перетинки на лапках у неї розвинені гірше. Зате вона має більш густим хутряним покривом, з розвиненим підшерстям чорно-сірого кольору.

Ще однією відмінною особливістю американської норки є те, що нижня губа і підборіддя в неї білого кольору, а верхня губа одного кольору з верхом голови.

Як випливає з назви, основний ареал проживання американської норки – ліси Північної Америки – США і Канади. В Європі американська норка добре прижилася в дикій природі і звірофермах Англії, німеччини, Франції та Шотландії. У Росії акліматизувалися на території, розташованої по обидві сторони Уральських гір, і особливо на Далекому Сході.

На волю американську норку вперше почали випускати в початку 30-х років 20 століття в Приморському краї, в Сіхоте-Алинском заповіднику. Крім того, норку почали розводити на звірофермах Приморського краю та інших регіонів Росії. В цілому адаптація тваринного пройшла успішно, і зараз ареал проживання норки досить широкий – її можна зустріти на берегах всіх придатних для життя річок та озер.

Ступінь заселеності території залежить від наявності кормової бази і зимового режиму річок – норка селиться в незамерзаючих водойм.

В якості житла для американської норки підходять дупла і коріння дерев, і глибокі нори, вириті іншими тваринами. Норка намагається зробити своє житло затишним і комфортним, для чого застеляє підлогу в норі підстилкою із сухого листя і трави. Підстилки запасає багато, щоб взимку в сильний мороз нею можна було закривати входи і виходи, регулюю температуру в гнізді. Туалет обладнає в норі, або неподалік від неї.

Влітку, коли проблем із харчами немає, норка полює поруч зі своїм будинком, але взимку для вдалого полювання їй доводиться йти на відстань до 30 км.

Незважаючи на слабо розвинені плавальні перетинки, американська норка добре плаває, здійснюючи хвилеподібні рухи хвостом і тілом. Вона пірнає на глибину до 4-5 метрів і може проплисти до 30 метрів під водою.

По суші норка може бігти зі швидкістю до 20 км на годину, а у воді переміщається зі швидкістю 1-1,% км на годину. Взимку, коли снігу дуже багато, норка пересувається під його поверхнею, і створює розгалужену мережу підсніжна ходів.

Живиться американська норка тим, що вдається зловити – дрібною рибою, жабами, раками, мишами і щурами. Великі особини полюють на ондатр і інших ссавців, якщо є можливість, норка спробує вкрасти домашню птицю.

Період гону у американської норки триває з лютого по квітень, малята народжуються в квітні-травні. Американка досить плідний матуся – за один раз приносить до 10 дитинчат, але бувають і виключення – 5-6 або 16 малюків.

Статева зрелось у самок наступає до однорічного віку, хоча до дорослих розмірів вони виростають до 4-5 місяців. Самці стають статевозрілими у 1,5 року, а до розмірів дорослої тварини виростають до 12 місяців. При сприятливих умовах тривалість життя американської норки составляет10-12 років.

Європейські аборигени

Норка європейська за розмірами трохи відстає від американських родичів. Довжина її тіла досягає 30-45 см, вага близько 1 кг, хвіст – 20-25 см. Лапи короткі, з межпальцевыми перетинками, які особливо широкі на задніх лапах, де вільними залишаються лише кінцеві фаланги пальців. Ці анатомічні особливості дозволяють нірці вести напівводний спосіб життя і добре плавати.

a519e0f0500ddb164575c3a67dd5b72d Ареал проживання норки в дикій природі

Хутро у європейської норки щільний, з густим підшерстям, який не намокає у воді. Завдяки цим особливостям хутра, норка може плавати і полювати у воді з температурою +10-15 градусів, і навіть нижче.

Забарвлення хутра у європейки темно-коричневий, морда біла повністю, а не тільки підборіддя і нижня губа, як у норки американської.

Ареал проживання європейської норки в Росії простягається від Сибіру і Далекого Сходу до Кавказу, хоча в останні роки він сильно скоротився. В Європі звір мешкає в Польщі, Фінляндії, Франції, Білорусі, Прибалтиці та на Балканах.

На зниження популяції європейської норки вплив мають такі фактори, як забруднення навколишнього середовища, будівництво гідротехнічних споруд, скорочення кормової бази, поява і поширення більш сильної американської норки.

Європейська норка так само селиться біля водойм з пологими, зарослими травою, кущами і деревами берегами. В таких умовах норка знаходить собі і житло, і харчування.

У степовій зоні європейська норка проживає тільки в озер і в долинах річок, причому віддає перевагу незамерзаючі водойми, у яких цілий рік можна полювати і при необхідності ховатися від ворогів.

Нерідко норка селиться поруч з бобрами, щоб користуватися їх ходами і легко пересуватися під льодом і снігом. І американська і європейська норки живуть самотньо, займаючи ділянки різних розмірів.

Норка звірка складається з двох камер, і забезпечена двома входами, які норка закриває взимку сухим листям, гілочками і травою. Туалет норка влаштовує поруч з житлом.

Два ходи нірці потрібні для того, щоб по одному спускатися до води, а по іншій — виходити на протилежний бік – в ліс. Європейська норка так само любить затишок і тепло, як і американська – в її житлі взимку є якісна підстилка з трави, листя, моху, пір’я птахів. Влітку торішня підстилка з нори викидається, на зиму звірятко робить обновку з свіжозібраного матеріалу.

Живиться європейська норка дрібними тваринами і рибою, чий ареал проживання перетинається з її власним. У її раціон входять миші, щури, вужі, жаби і дрібна рибка.

Європейська норка — хороший плавець, тому не залишається без харчів і в зимовий час, коли поринаючи глибоко під воду можна добути окунів, линів, щулять або пічкурів.

Спаровуються норки в кінці зими, після того, як лід на річках починає розкриватися. Самка приваблює кілька самців, які змагаються між собою, і при цьому б’ються і голосно кричать і навіть свистять. Крім того норка може паруватися з тхором, в результаті виходить суміш, яку називають норка-ляпас.

Коли період гону проходить, самки і самці розходяться і живуть окремо. Самка виношує дитинчат 1,5-2 місяці, як правило, їх менше ніж у американки, в одному посліді буває всього 4-5 малят.

Норчата народжуються в квітні-травні, перший час мати не покидає їх, але потім виходить на полювання. Вже в серпні дітки виростають до дорослих розмірів, і навчені матір’ю самостійно добувати собі їжу, починають жити окремо. До цього часу вони вже не отримують молоко матері, і переходять на м’ясо і рибу.

Тварини в домашніх умовах

І європейська і американська норки адаптовані до домашніх умов та змісту в звірофермах. Як і в дикій природі, норка – чистюля і аккуратистка, її легко привчити до туалету, і в їжі вона не вибаглива. У день норка з’їдає не більше 200 грам кормів – це може бути риба або дрібні гризуни.

Домашня норка із задоволенням поїдає будь-яке м’ясо, морепродукти, овочі і фрукти. Недолік норки для домашнього утримання полягає в її неприємному запаху, і тим, що вони схильні до вірусних і паразитарних захворювань. Домашній нірці потрібно постійно давати препарати від глистів і робити щеплення.

На звірофермах розводять і вирощують норок різного забарвлення – чорних, чорних з сріблом, білих, сапфірових, блакитних і так далі. Селекціонери постійно працюють над виведенням тварин з якісним і унікальним по виду, цінним хутром.