Качка широконіска: опис, фото, відео

  • 1 Зовнішні особливості
  • 2 Місце проживання
  • 3 Розмноження

Качка широконіска називається так через свого широкого дзьоба. Це можна побачити на будь-якої фотографії. Люблять пернаті проживати в помірному кліматі. Як правило, вони зосереджені в Євразії. На цих пернатих часто ведеться полювання, як в коло любителів, так і в промисловій.

Зовнішні особливості

b0909c5eb1cddfbb08a51490f80503f6 Качка широконіска: опис, фото, відео

Дані качки мають невеликі розміри. Довжина птаха досягає 50 см, при цьому розмах їх крил становить 80 див. Маса широконіски зазвичай не перевищує 1 кг, але мінімальна вага становить 0,5 кг.

У птахів досить маленька голова, а також невелика, коротка шия. Якщо поглянути на птицю з боку, то можна переплутати пернате з кряквой. Єдина відмінність полягає у великому і негарне дзьобі, який складно не помітити. Біля основи він сильно розширюється.

У птахів різної породи існують помітні відмінності один з одним. Самці мають помітним і яскравим кольором. Їх шийна частина та голова мають чорний колір, крім того, вона володіє характерним відливом блискучого відтінку. На боках селезня є помітні яскраві смуги білого кольору.

Махове крило птаха має насичений колір бурого відтінку. Перо другорядного крила показує дзеркало. У передній частині дзеркало має білу смугу. Грудна частина також білого кольору. Живіт і боки мають каштанове оперення з невеликою рыжеватостью. Найчастіше у самців чорний дзьоб, але є і характерна веселка, що має жовтий або помаранчевий колір. Лапи пернатих червоні, аналогічні лапи і у самок.

Що стосується екстер’єрних особливостей самок, то у них переважає строкато-бура забарвлення. Дзьоб має оливковий колір, а веселка на ній найчастіше жовта.

Також варто відзначити, що голос птахів має глухі звуки, вони часто чмокають, при цьому селезень більш товариська, ніж самка. В цілому пернаты не дуже гучні і в основному створюють звуки, коли стурбовані чимось або незадоволені.

Місце проживання

1f0299575b824cc932bcf524efc8c9fe Качка широконіска: опис, фото, відеоДля того щоб зробити гнізда і проживати в них вони волію Францію і південну частину Іспанії. Також пернаті поширені на островах Британії, в основному на Гебридських. Ще вони живуть в інших країнах і частинах світу. Воліють жити поруч з водоймами. Також птахи люблять жити в Росії, але у певних її частинах. Це перелітний птах, тому для неї немає кордонів і перешкод по відстані. Зимують птахи в основному на островах Британії, але туди добираються ті птахи, що живуть в Європі.

Якщо застосовується місце для зимівлі – Африка, то пернаті приземляються на островах Канарів, Сенегалы, а також Уганди. Деколи качки летять в Австралію, але це в крайніх випадках.

Широконіска дуже любить великі водойми. При цьому вони повинні бути з великою кількістю рослинності. Широконіски харчуються різними невеликими живими організмами, типу комахи, личинки і рачки. З настанням теплого періоду пернаты, відправляються в інші краї, де тепліше, а водойми вони міняють на лимани, а також на морські береги.

Що стосується їжі, то птахи також можуть поїдати невелику рибу і мальків. Варто відзначити, що при трапезі пернаті збираються разом, створюючи великі групи.

Розмноження

Статева зрілість у птахів наступає в період одного року, але вони починають розмножуватися тільки в 2 роки. Як правило, періодом для розмноження качок є початок квітня і триває він до червня. До гнездовому місцем качки найчастіше прибувають попарно. Але ті селезні, які залишаються без супутниці можуть почати переслідування за самками, які вже перебувають в парі.

Після того як пташеня з’являється на світ, він залишає свій будинок і живе самостійно, але під материнським доглядом. Коли у птахів починається шлюбний період, в основному вони плавають разом із дзьобом, який занурюється у воду.

Гніздо птахи чимось схоже на невелику яму з поглибленням, дно вистилають гнізда птахи сухими травами і своїм пухом. Самі їхні будиночки, як правило, знаходяться поруч з водами. Пернаті досить спокійно можуть мешкати поруч з іншими птахами. Якщо раптом птах відчуває небезпеку, починає видавати звуки, які сигналізують про це. Інші пернаті можуть встигнути врятуватися в разі чого.

Інкубаційний період у широконосок становить 25 діб, після чого з’являються на світ малюки. За одну кладку може бути до 13 яєць. Крім того, самки самі висиджують свої яйця і відмінно з цією роботою справляються. У свою чергу самець не такий вірний, він залишає самку і йде на линьку спільно з іншими селезнями. Після вилуплення пташенят і через пару годин, молодняк може сам ходити за своєю мамою. Літати пташенята можуть вже на 45 день.