Місця проживання тхорів в дикій природі

  • 1 Загальна характеристика
  • 2 Середовище проживання
  • 3 Спосіб життя і харчування тхорів

Всі живі організми на планеті індивідуальні за зовнішнім виглядом, способом виживання, поведінкою, що говорить про те, що, щоб вижити їм слід пристосовуватися до умов місця свого проживання. Тобто, середовище проживання — це та частина природи, яку вони заселяють, випробовуючи на собі її вплив, і в свою чергу, самі на неї впливають. Немає на планеті такий середовища проживання, до якої не пристосувалися б тварини. Все в світі взаємопов’язане, і перебувати в певних умовах навколишнього середовища. Такі умови, які впливають на життя в дикій природі тварин, називаються факторами навколишнього середовища. До них належать фактори живої (взаємозв’язок між живими істотами в дикій природі, а також вплив людини) і неживої природи (вплив на живі організми температури, світлового режиму, опадів, структури грунту і будова поверхні землі). В результаті впливу на життя тварин середовища проживання, вони у свою чергу виробили пристосованість до певних умов і спосіб життя. Середовище проживання найважливішим чином впливає на активність, харчування, розмноження всіх живих істот.

Загальна характеристика

1dac90d7a1f10962c5866acc8deead2c Місця проживання тхорів в дикій природі

Тхір — це хижий ссавець родини куницевих, відоме нам, швидше за все більше, як об’єкт хутрового звірівництва. Але багатьом, особливо сільським жителям, тхір відомий як докучливий і непрошений гість в їх домашньому господарстві, особливо в курнику. Крім, наділеної славою злодюжки, тхір прославився завдяки своєму истончаемому «аромату». Але крім всього цього, тхори досить симпатичні і милі тварини, з прекрасною пухнастою шубкою.

У дикій природі існує декілька видів тхора. Чорний тхір має довжину тіла 24-46 см , самка в середньому-38 см, довжина хвоста складає 14 см, а важать звірки від 620 грам самочки і майже кілограм-самці. Для звірят характерна забарвлення мордочки нагадує маску і злегка піднесена вгору спина, образовуя, так званий «горб». Темно-бурий волосяний покрив на спині і низ тіла майже всі чорного кольору. Крім лісового, відомий ще й степовий тхір-найбільший серед своїх родичів. За зовнішнім будовою та поведінкою ці звірята багато в чому схожі, відрізняються тільки їх місце, середовище проживання, а ось зовнішня відмінність між двома видами тхорів складається з різної забарвленості волосяного покриву: зимовий хутро лісового тхора має чорно-буре забарвлення з довгим волоссям, хутро степового жителя – світло-жовтий з рідкими остевими волоссям, кінчики яких бурого кольору. Річний хутро у обох видів рідше, нижче і тьмянішими.

Середовище існування

3a313df602fa380eef0587c40621e13f Місця проживання тхорів в дикій природіЛісовий тхір, або як його ще називають звичайний або чорний тхір мешканець всього Євразійського континенту. Це популярний житель Західної Європи, там він заселяє всю її площу, однак останнім часом вона стала поступово звужуватися. Тут переважають широколистяні листопадні ліси на рівнинах і хвойної широколистяні в низгорьях і хвойні в горах. Велика популяція тхорів мешкає і в Англії, а також майже на всій території Європейської частини Росії, від Уралу до західного державного кордону. Ландшафт якої характеризується наявністю змішаного типу лісів з переважанням листяних порід (дуб, осика, липа, береза). Немає його тільки в Північній Карелії, Поволжьи і на Кавказі. Чисельність тхорів на російській території схильна до значних перепадів, і залежить, в першу чергу, від наявності їжі на певній території. Лісовий тхір найбільш поширений в Смоленській області Росії, а також в Білорусії. В останнє десятиліття тхір розширив ареал свого проживання, і тепер заселяє ліси Фінляндії, найбагатшу країну на лісові ресурси, які становлять 76% всієї її території, і Карелії. Також це поширений житель північних і західних лісів Африки. У західній частині тхори заселяють субтропічні ліси на схилах Атласких гір, долин і плоскогорьям, твердолисті вічнозелені ліси з переважанням дубових порід у нижніх схилів. У північній частині тхори займають екваторіального типу вічнозелені ліси. З метою боротьби проти щурів і мишей цей хижак був завезений на територію Нової Зеландії. В даний час тхір досить не погано обжив вічно зелені букові лісові володіння, характерні для Зеландії, і навіть почав погрожувати корінний фауні країни.

Тхір звичайний типовий представник лісів. Проте уникає густих суцільних тайгових масивів, а віддає перевагу невеликих розмірів лісові зосередження або відокремлені гаї, перемішані з посівами і населеними пунктами, з лучними просторами або полями, річками чи іншими водоймами.

Лісовий тхір не любить кочувати і веде осілий спосіб життя. Розмір мисливських угідь невеликий. Вночі тхір проходить до 5 км. Лише в зимовий час вони можуть незначно збільшуватися. Краще селитися в низинах невеликих річок, озер, болотистих місць, ярів, улоговинах. В якості постійного притулку використовує природну маскування, ховається в купі хмизу, в дровах, пнях або стогах сіна. Іноді тхір може окупувати чуже житло барсуков або лисиць, своїх нір тваринка не риє. Якщо ж і риє, то вони не довгі, не мають тунелів-з одним ходом, і закінчуються гніздовим місцем. Не рідко місця притулків тхора можна знайти в селах чи селах, де він влаштовує собі гніздо в сараях, купі дров або облюбує собі ще яке-небудь затишне містечко.

Степовий ж тхір повна протилежність свого побратима. Ліси і населені пункти йому не по душі. Заселяє лісостепу, степу і напівпустелі. Зона степів і лісостепів пролягає між зоною лісів і напівпустель. Тобто лісостеп – це проміжна зона, яка поєднує в собі невеликі площі лісу і ділянки степів. Для лісостепів характерне чергування широколистяних і дрібнолистих лісів, а також різнотравних степів. Степ – це поросла рівнина різноманітними травами, яка характеризується повною відсутністю дерев. Степовий тхір і є жителем ось таких відкритих місцевостей. По просторості ареалу світлий тхір не має претендентів серед степових ссавців. Його площа розселення перевершує за розмірами ареал будь-якого степового звіра. Він зустрічається на всій території степової зони Євразії (винятком є лише сама східна кінцівку), і широко поширений за її межами. Населяє степову зону, яка простягається в західній Югославії та Чехії.

У Росії ареал степових тхорів значно переважає, ніж у лісового побратима. Тут він успішно акліматизувався на всій площі лісостепів і степових просторах Далекого Сходу (від Амура), Сибіру, європейській частині до Карпат. Найбільшою популяції степовий тхір досяг у зонах лісостепів і степів Сибіру і Передкавказзя. Це хижак відкритих просторів проник досить глибоко в зону тайги. Вселення світлого тхора в західну зону Сибіру йде широким фронтом: розселяється по всьому слабо засніжених ділянок місцевості, де серед гризунів присутній звичайний хом’як. У світлого тхора з ним встановилися особливі тісні відносини. Інтенсивне розорювання земель і просування посівів на північ в зону тайги вплинули на розселення хом’яка, за яким невідступно слідував його найзапекліший ворог-степовий тхір.

Також тхір поширений на території степів, що простираються від центральної та середньої Азії, аж до Далекого Сходу і Східного Китаю.

Такі регіони володіють своєрідними кліматичними, гідрологічними та орографическими умовами. Клімат степів характеризується дуже жарким літом, коли земля розпечена до межі отриманим сонцем, і холодною зимою, коли земну поверхню сковує сильний мороз. В таких районах відчувається великий дефіцит вологи в літній час. Для степів характерні досить різкі коливання температури. Тому дуже важко доводитися тварин, життя яких особливо залежить від таких перепадів непередбачуваною погоди. У квітні може початися раптово відлига, а в середині літа різко знизиться температура. Однак до таких умов непогано акліматизувався і степовій представник тхорів. За останні пів століття ареал степового тхора значно розширився в бік заходу і трохи на північ. Зараз же степового тхора можна зустріти на заході Уральських гір, на лівобережжі Волги, в центрі Росії і Європи. Таке расширинение середовища існування звірів пов’язане з діями людини. У результаті вирубки лісів і розорювання степових зон, що викликало перекачевку на північ великої кількості ховрахів, які є основною здобиччю степового звіра, спричинило і переміщення тхорів. У цьому випадку яскраво простежується вплив фактора живої природи, тобто вплив людської діяльності на середовище проживання степового тхора. В горах Європи ці тварини піднімаються на висоту 800 метрів, а в Центральній Азії така висота сягає понад 2600 метрів. Степовий тхір оселяється на перелогових землях, на випасах, в логах і балках. В якості притулку тхори використовує чужі нори, в основному, ховрахів, рідше барсуков або лис. Адже без хорошого укриття в таких суворих умовах довго не прожити. Вони рятують тхора не тільки від спеки, а й від хижаків, від яких добре проглядається території не так легко сховатися. Однак здатність до самостійного копанню нір у степового тхора виражена досить непогано. Його передні лапи озброєні міцними, злегка вигнутими пазурами (довжина 13-16 мм, ширина 1-2 мм). На задніх лапах кігті розвинені слабше. З’єднувальні перетинки між пальцями розвинені краще, ніж у інших кунецеобразных, і, мабуть, мають адаптаційне значення при выгребании і викиданні нарытой пошти. Заселяючи нору належить хом’якових, цей хижак зазвичай прокопує додаткові отпорки в настільки твердому шарі глини, який насилу піддається залізної лопати. На відміну від лісового жителя, степовий тхір не прив’язаний до одного місця проживання, яскраво виражених індивідуальних ділянок у нього немає. У місцях найбільшого скупчення ховрахів вони значно меншого розміру, особливо літній період, коли легше добути їжу. Зимові володіння степового тхора варіюються в межах 12-18 га.

Спосіб життя і харчування тхорів

34f1561258d1348ad3e2273b6e2a7408 Місця проживання тхорів в дикій природіОсобливих відмінностей в типі харчування у тхорів немає. Обидва представника є хижаками. Корми рослинного походження в їх меню не присутні. Різноманітність кормів залежить також від середовища їх проживання. Переважаючою здобиччю в раціоні лісового звірка представляють дрібні миші. Велику роль в меню грають трав’яні жаби, змії, комахи. Поблизу водойм полюють на птахів: тетерева, куріпок. Можуть нападати і на домашніх пернатих поблизу поселень. Улюбленою здобиччю степового тхора вважаються ховрахи, хом’яки. В районах високого зосередження гризунів кількість степових тхорів більше, ніж в інших областях. Мишоподібні гризуни в раціон степового виду входять лише в якості документа корму при «дефіциті» ховрахів, хом’яків та інших кормів. При нестачі основний видобутку можуть поїдати рибу, падло. Також може полювати і на більш велику жертву, наприклад, нутрію. Лісовий представник, володіючи також досить великими розмірами в меню проте віддає перевагу, в основному мишей. І лише зрідка, залазити в заячі нори, душить маленьких зайченят.

Полюють обидва види тхора в нічний час або з настанням сутінків. Активність тхорів у нічний час також пов’язано з впливом факторів середовища проживання. По-перше, це дає перевагу хижакам перед жертвою, в темний час доби легше не поміченим підібратися до видобутку. По-друге, у зв’язку з конкуренцією за харчові ресурси, виробилася у всіх тварин певну поведінку, хтось полювати вдень, а хтось вночі. І, по-третє, більшість дрібних гризунів, які є основною їжею тхорів, також ведуть нічний спосіб життя. Плюс до всього нічна активність тварин пустель, степів і напівпустель, є адаптаційною поведінкою до середовища проживання, в якій вони існують. Мешкаючи у степах, які характеризуються, як уже говорилося, дуже жарким і сильно посушливим кліматом, степовий тхір, для економії вологи в денний час відсиджується в притулок, і тільки з настанням сутінок виходить на полювання.