Олень Давида: опис та фото

  • 1 Коротка історична довідка виду
  • 2 Особливості поведінки тварини

Олень Давида або Мілу – відноситься до унікального тварині, який занесений у міжнародну Червону книгу як зникаючий вид. Він вважається одним з найбільш вразливих тварин планети, оскільки повністю винищений в дикій природі, а його популяція була збережена людиною тільки в умовах зоопарку.

d36ddd1f78f128efed8c661f5fc5717c Олень Давида: опис та фото

Зовнішній вигляд оленя також представляє особливий інтерес. Адже в одній тварині поєдналися, здавалося б, несумісні речі. Ще китайці, звідки родом олень, вважали, що у нього копита як у корови, кінська шия, роги оленя і ослиний хвіст. Навіть одна з китайських назв – «си-пу-сян», що в перекладі звучить як «чотири несумісності».

Давидів олень – це найбільша тварина на високих ногах. Його вага сягає двохсот кілограм у самців, самки трохи менше. Висота тварини в холці становить сто двадцять сантиметрів, а довжина від півтора до двох метрів. На невеликій витягнутої голові розташовані загострені вуха. Півметровий хвіст має пензлик, як у осла. Копита широкі з довгою п’ятковою кісткою і бічними копитцями.

Все тіло тварини вкрите м’якою і довгою шерстю. По всій спині від хвоста до голови розташована грива волосся. У самців є невелика грива і на передній частині шиї.

Шерсть оленя пофарбована в бурувато-рудий колір в теплу пору року, а до зими вона стає сіруватого кольору з темною смугою вздовж всієї спини, а черевна частина стає світла. Крім вовни у тварини є і хвилясті остьові волосся, які зберігаються цілий рік.

Гордість оленя Давида – його роги. Вони великі, можуть досягати вісімдесяти сантиметрів. Мають чотири відростка, спрямованих тому (у всіх оленів роги дивляться вперед), а нижній відросток поділяється ще на шість частин. Роги є лише у самців. Скидають вони їх щороку в кінці грудня. На місці старих починають відростати нові відростки, які вже до травня стають повноцінними сформованими рогами.

Як ми розуміємо, тварину з таким незвичайним зовнішнім виглядом не могло не зацікавити людину, яка на початку майже повністю винищив вигляд, а тепер завзято займається його відновленням.

Коротка історична довідка виду

dfe6da82de0cccfb9b84d206d3337533 Олень Давида: опис та фотоОлень Давида – це тварина, яка повністю зникло в дикій природі багато століть тому. Одні вчені вважають, що це сталося у II столітті н. е., інші – XIV, в період правління династії Мін. Тварини мешкали в болотистих лісах Середнього і Центрального Китаю. Причиною зникнення виду послужило те, що у оленів низька відтворна здатність, а їх вилов проводився безконтрольно, до того ж вирубка лісів призвела до міграції тварин та їх загибелі.

Першим, хто спробував зберегти вигляд, був китайський Імператор, який заборонив полювання на тварин всім, окрім своєї сім’ї і зібрав невелике стадо в імператорському парку Наньяні, огородженій великим парканом. В Європу олень потрапив лише в XIX столітті, коли в Китай з дипломатичною місією прибув французький вчений і місіонер Жан-П’єр Арман Давид. Саме завдяки його старанням і зусиллям, імператор дав дозвіл на вивіз декількох оленів за межі країни. Тварини прижилися в Англії, хоча були спроби їх розводити і у Франції, Німеччині, проте успіху вони не мали. Свою назву олені отримали на честь людини, який привіз їх в Європу. Саме завдяки його старанням вигляд був урятований від повного зникнення з лиця землі, оскільки незабаром, Китай охопили нещастя, спочатку річка Хуанхе вийшла з берегів і затопила величезні території, дісталося і парку, де олені були у безпеці, стіна впала і частина тварин потонула, а частина розбіглася і була вбита мисливцями. І навіть те мале кількість, яку вдалося врятувати, в 1900 році вбили повстанці. Таким чином історична батьківщина повністю позбулася представників даного виду.

Сьогодні олень Давида є в багатьох зоопарках світу, всього налічується кілька сотень особин тваринного. А в кінці XX століття олень Давида був завезений на історичну батьківщину, де в умовах заповідника «Дафын Мілу» триває збільшення його популяції. Вчені всього світу сподіваються, що незабаром, тварини покинуть охоронну категорію EW світової Червоної книги, і будуть жити в дикій природі. Принаймні, сьогодні в цьому напрямку прикладається багато зусиль.

Особливості поведінки тварини

Олень Давида – це стадна тварина, яка живе групами, добре плаває. У воді може проводити тривалий час. Харчується виключно рослинною їжею.

Коли починається шлюбний сезон, то самці відокремлюються від стада і починають боротьбу між собою за самок. Олені б’ються не тільки рогами, але й зубами і передніми ногами. Відібравши собі кілька самок олень весь шлюбний період їх захищає, відмовляється від їжі, дуже сильно втрачає у вазі і знесилює, але після швидко відновлюється. Про початок шлюбного періоду свідчить гучний низький рев. Починається він влітку, в основному це середина червня і липень. Вагітність самки триває дев’ять місяців. Дитинча народжується з вагою не більше тринадцяти кілограм, з плямистої забарвленням, яка по мірі дорослішання оленя змінюється. Статева зрілість настає на третій рік. У середньому олень Давида живе близько вісімнадцяти років. За все життя самка може вигодувати не більше трьох дитинчат, тому розмноження даного виду проходить досить повільно.