Тривалість життя оленя у природі

  • 1 «Умчи мене, олень…»
  • 2 Місце проживання оленів
  • 3 Про розмноження оленів
  • 4 Трохи про тривалість життя могутнього красеня
  • 5 Боротьба за життя

Коли мова заходить про оленя, гордій і шляхетній тваринам, напевно, всі пригадують казку про маленьку дівчинку Герді, яку білосніжний північний красень мчав в царство Снігової королеви.

«Умчи мене, олень…»

f5d1ab835a8511dab046b603c01ce1e2 Тривалість життя оленя у природі

Північний олень – один із п’ятдесяти видів парнокопитних ссавців. Виділяється я він своїми розмірами: висота понад півтора метра, вага середніх тварин — дві сотні кілограмів, зустрічаються особини набагато більші. У північного красеня великі розлогі роги, до речі, самки, на відміну від представників інших видів, також носять роги, правда, не такі великі. Хижі звірі з побоюванням підкрадаються до оленів, тому що розлючену тварину може наскрізь пронизати рогами.

Північний олень влітку не відчуває нестачі в їжі, тому як тайга, тундра покрита зеленню. Причаївшись за кущем, олень мирно пасеться. Листя і гілки дерев, трава, і навіть гриби – все служить їжею. Охоче поїдають олені хвощі, осоку, щавель, листя верб. Взимку ж гордому тварині доводиться набагато тугіше. Сніговий покрив приховує під собою: доводиться розривати рогами і копитами сніг, щоб дістати довгоочікуваний пучок сухої трави або ягелю (лишайник). Північний олень може «докопатися» до трави, що знаходиться на глибині півметра – настільки розвинене у тварин нюх. Олень копає сніг передніми копитами, заглиблюючись у замет – іноді яма досягає великої глибини – видно тільки спина тварини. Ось тут природа подбала про тварину: до зими у нього выпростают гострі копта, у яких один край зігнутий. Але вирити їжу з-під наста під силу не кожному тварині, тому в пошуках корму в зимовий час олені часто змінюють місце проживання. Так легше пережити зиму.

У зимовій їжі багато вуглеводів, але мало білка і мінеральних речовин, тому дуже часто тварини йдуть до моря – лизати сіль, випити солоної води, поласувати водоростями. Іноді тварини гризуть рогу, скинуті родичами. Не гребують вони і яйцями птахів, мишами-полівками.

Такою їжею годується тварина майже півроку, до речі, ніхто з копитних, окрім оленя, в таких умовах не живе, але іноді на Півночі можна зустріти мускусного бика.

Місце проживання оленів

7cbd8a3c0bb30fd4c0b05d53326b8417 Тривалість життя оленя у природіУ природі зустрічаються олені в різних регіонах і різних зонах, починаючи з зони лісотундри:

  • У Сибіру і на Крайній Півночі Росії;
  • У тайзі Північної Америки, вибираючи місця з негустою рослинністю. До речі, вчені підрахували, що на цю територію приходиться близько шестиста тисяч тварин.
  • У Канаді, на Алясці — в цих місцях пасеться близько трьох мільйонів особин, але потепління клімату міняють ареал проживання цих тварин: північний олень іде все далі.
  • Сьогодні його можна зустріти серед снігових торосів Антарктиди. Можна побачити благородного красеня, застиг нерухомо на гірському кручі Норвегії.

Років десять-п’ятнадцять тому вчені забили тривогу, кількість тварин, що мешкають в цих місцях, різко скоротилося, а в Фінляндії і Швеції гордого красеня можна було зустріти тільки на заповідній території. Завдяки старанням людини, в останнє п’ятиріччя кількість красенів збільшилася в два рази.

Олені, що живуть у тайзі, як правило, не змінюють місце свого проживання: корми їм достатньо і взимку, і влітку. А ось там, де зникають ліси, оленеві доводиться переходити з місця на місця, щоб знайти луки з незайманою травою або місце, покрите лишайниками. Іноді взимку тварини залишають тундру, і роблять багатокілометрові переходи в рідколіссі тайги. Йдуть вони проти вітру, щоб відчути небезпеку. Годуються олені здебільшого вдень. Відпочивши, вночі, коли невеликий морозець сковує землю, відправляються далі.

Цікаво те, що, раз прокладаючи стежку, стада оленів не змінюють її. Повертаються стада ранньою весною, проходячи по стежках до тисячі кілометрів. Причому, самці показують себе «галантними кавалерами». Поки на річках тримається лід, вони відправляють в рідні місця самок з підросли оленятами. Самки чекають нового потомства, і тому прагнуть скоріше дійти до торішнім місцях отелення. Самці ж мігрують набагато пізніше, коли сходить лід. Картина оленів, перепливають бурхливі води, вражає.

Про розмноження оленів

909719868efcf26a56b554a17f8eddf4 Тривалість життя оленя у природіОлені живуть стадами. З настанням осені у них починається гон. Це призводить до того, що стадо зменшується в кількості, розпадається, але минулорічні оленята в північних оленів залишаються в стадах: одним їм не вижити. Самці видають хрипящие звуки через короткий інтервал, викликаючи «суперників» на бій. У цій боротьбі олень повинен показати свою міць і силу, тому що тільки сильний може бути до десяти самок. Гон – тяжкий час для самців: вони худнуть, втрачають сили. Багато гинуть.

Важенка (так називають самку оленя жителі північних районів) виношує дитинча близько восьми місяців і приносить у приплоді одного малюка, вагою близько восьми кілограмів. Дуже рідко у не народжуються два оленя. Його життя в перші дні залежить від матері – чи достатньо у неї молока. Адже йому потрібно набратися сил і встати на ноги вже на наступний день після народження, щоб вступити в боротьбу з природою на виживання, хоча самка годує малюка молоком дуже довго, майже цілий рік. Мати ніколи не буде годувати чужого малюка: вона розрізняє його по запаху, точно також оленятко не підійде до чужої матері – свою він впізнає по голосу. Олениха не приводить потомство кожен рік. За свою нетривалу життя самка вигодовує від чотирьох до дев’яти малюків.

Малюк росте. Через три тижні у нього на голівці з’являються ріжки, але до справжніх гіллястих їм рости і рости разом з малюком. Ось тоді він буде допущений до гоночних боїв.

Пройшла пора гона — олені скидають роги і стають беззахисними перед дикими тваринами. До весни самці кращають – їх голову прикрашають нові гіллясті роги. Самки ж ходять з рогами майже всю зиму. Вони відпадають у них тільки перед появою оленяти на світло.

Трохи про тривалість життя могутнього красеня

6dcfaf9ebad41f2345781aef3aa59942 Тривалість життя оленя у природіОлень живе в природі недовго. Вчені вважають, що середня тривалість життя різних видів оленів різна.

  • Красень, прозваний благородним, живе не більше двох десятиліть: постійна боротьба за виживання скорочує його життя.
  • Це стосується і північних оленів, а лосям лосів відпущено і того менше: лише одне десятиліття.
  • Плямистий олень живе на п’ять років менше, але в зоопарку тривалість життя збільшується.
  • Лань може прожити і тридцять років, але молодняк часто стає здобиччю хижих звірів. Молоді особини ще не навчилися рятуватися від вовків і лисиць стрімким втечею.

Якщо вивести середню цифру, то живе олень від десяти до двадцяти років, зустрічаються і олені-довгожителі: їх вік може досягати тридцяти років. На тривалість життя впливає кількість їжі, вітамінів і мінеральних речовин, тому зрозуміло, чому в неволі олені живуть набагато довше. А от північний олень звикає до неволі погано!

Природа чомусь розпорядилася дуже суворо по відношенню до цим величезним гордим красеням: у оленя поступово стираються ясна і зуби. Тварина втрачає здатність нормально харчуватися, і гине.

Боротьба за життя

Найбільш страшними для мешканця тундри вважаються хижаки – вовки, хоча за твердженням зоологів Канади, хижаки знищують хворих особин, та ніяк не впливають на чисельність. Життя ж довела протилежне: кількість вовків збільшилася, а кількість оленів скоротилася у багато разів. Знадобився відстріл вовків.

Вовки є грозою і для домашніх оленів жителів Крайньої Півночі. Хижаки нападають на стада не поодинці, а зграями, і тому олені гинуть у великій кількості. Вцілілі тварини розбігаються і зібрати їх дуже важко, адже час сніжне, зимовий.

Оленята є беззахисними в перші тижні життя. Вони часто стають здобиччю для бурих ведмедів, росомах.

Згубні для оленів та оводи. Вони сідають на спини тварин і їх жалять. Олені рятуються втечею, погано харчуються. Найстрашніше полягає в тому, що оводи відкладають під шкірою тварини личинки, які сприяють утворенню виразок і свищів, не піддаються лікуванню.

Страждають велетні і від укусів комарів, мошок гедзів. Рятунок знаходять оленячі стада на окраїнах Сибіру, іноді тварини перепливають затоки і поселяються на арктичних островах, де гнусу зовсім немає.

Ще років сто тому людина виживав на Крайній Півночі тільки завдяки оленеві. Людина приручила горде тварина, тим самим забезпечив своє існування. Тварина була засобом пересування, а також їжею для людини. З густого хутра тварини шився одяг, спальні мішки, покриття для чумів, які захищали від лютих морозів. Шкіра тварини без вовняного покриву (замша) використовувалася для виготовлення більш тонкої одягу. З шкури, зідрані з ніг оленя, робилися лижі і рукавиці. Всі вироби шили вручну, а нитками служили сухожилля тварин. З кісток тварини робилися голки, роги використовувалися для прикраси. Словом, олень позначав для північних жителів життя.

Сьогодні стада домашнього і дикого оленя досі гуляють просторами Крайньої Півночі. Дикі тварини стають об’єктами спортивного полювання. Полювання на оленя заборонено: його види вважаються вимираючими. Людина робить багато, щоб збільшити число велетнів-тварин: створює лісові заповідники, де охороняє тварин від вовків, а взимку підгодовує їх.

Витончений і легкий, сильний і благородний господар тундри, не може не викликати захоплення.