Де мешкає єнот

Зміст

  • Де живе єнот
  • Характерний образ життя
  • Харчування
  • Розмноження
  • Ці пухнасті звірята з милою мордочкою нікого не залишать байдужими, незважаючи на те, що єноти є хижаками. Всього до сімейства ракунових належать 15 видів ссавців і всі вони живуть у тропічному і помірному кліматі Північної і Південної Америки. Де мешкає єнот і який спосіб життя веде?

    39bccf51d3b52c7b1254687bb75224e9 Де мешкає єнот

    Де живе єнот

    Найвідомішим представником сімейства ракунових є єнот-полоскун. Цей дрібний хижак має щільну статуру. Зростання звірка становить близько 35 см, а довжина тіла не більше 60 см. Вага ссавця може варіюватися від 5 до 10 кг

    Більшість цих хижаків мають сіро-жовтий колір, боки і спинка його більш темні. На хвості можна побачити чергуються світлі і темні смужки. Відмінною особливістю звірків є «маска» на мордочці.

    Єнот-полоскун вважається корінним жителем центральних та північних регіонів Америки. Сьогодні їх можна зустріти неподалік відкритих водойм в деяких азіатських і європейських країнах, куди вони були завезені з американського континенту.

    07e2913201f169135618c64fae726b2e Де мешкає єнот

    Ці невеликі хижаки воліють селитися, недалеко від листяних і мішаних лісів, будуючи свої нори в низинах. При цьому поряд з їх житлом має бути водойма. Іноді ці ссавці селяться прямо на їх березі. Тварини лояльно ставляться до людей і їх часто можна побачити у міських парках і ботанічних садах. У Північній Америці вони іноді наносять значної шкоди місцевим фермерам, нападаючи на курятники і житла іншої домашньої птиці і дрібних тварин або роблячи набіги на посадки овочів і фруктові сади.

    Характерний образ життя

    Так як єноти є хижаками, то вони ведуть переважно нічний спосіб життя. У денний час вони ховаються у своїх норах або інших затишних місцях, виходячи знову за видобутком відразу після настання темряви. Кожна тварина має свою особисту територію – радіус якої може досягати 2 км. Тут у нього є відразу декілька нір. При цьому інша тварина зайняти це притулок не може. Бувають ситуації, коли прикордонні володіння єнотів перетинаються. У таких випадках нерідко відбувається справжнє змагання за право контролювати той чи інший ділянку.

    59b88f3baa52857a9990a28e6447d199 Де мешкає єнот

    Завдяки чудово розвиненому слуху та зору, єноти є першокласними мисливцями. Чіпкі лапки звірка дозволяє йому швидко пересуватися по деревах. Разом з тим, єноти можуть самі стати жертвою вовка, койота, рисі чи сови. На молодих звірків може напасти змія.

    Харчування

    Біля водойм, де живуть єноти, вони можуть полювати на жаб, членистоногих, рибу, черепах, хом’яків і мускусних щурів. Так само вони можуть харчуватися комахами, яйцями птахів, черв’яками, личинками різних жуків, ягодами і горіхами. Іноді хижаки здійснюють набіги на села, вони можуть поласувати домашньою птицею, кроликами, зерновими культурами, фруктами і ягодами.

    af81b6828901cbb41fa4bbaee2fb3f09 Де мешкає єнот

    Розмноження

    По своїй природі, самці єнотів полігамні, тобто під час шлюбного періоду, вони намагаються запліднити якомога більше самок. Вагітність цих ссавців триває 9 тижнів. Як правило, самка здатна за 1 раз провести від 3 до 4 малюків. Іноді народжується більше 7 маленьких єнотів.

    Перші 3 тижні життя дитинчата повністю сліпі і абсолютно безпорадні, тому повністю залежать від мами. Після цього вони стають самостійними.

    В домашніх умовах хижаки живуть понад 11 років. Що стосується тварин, які мешкають у природному для них середовищі проживання, то середня тривалість їх життя становить 5-6 років.

    a853da9e3f564b8fb31dc812b8dcbfe8 Де мешкає єнот

    Тим, хто хоче завести собі такого звірка будинку, потрібно бути готовим до деяких незручностей, так як єноти – нічні тварини. Вдень же вони переважно сплять в своїх укриттях.