Де живе бурий ведмідь?

Зміст

  • Види бурих ведмедів
  • Де живе бурий ведмідь
  • Зовнішність та особливості
  • Поведінка
  • Сезонні особливості
  • Харчування
  • Розмноження
  • Відео
  • Бурі ведмеді – найбільші ссавці хижаки, які справляють враження своєю міццю і силою. Незважаючи на те, що тварини живуть на різних континентах, їх прийнято асоціювати з Росією. Адже бурий ведмідь з балалайкою став національним символом нашої країни. У цьому матеріалі ми розповімо все про цих чудових хижаків: де живуть, чим харчуються, як відрізняються між собою.

    ee4fbd87493705fbdf92c65879fbdd90 Де живе бурий ведмідь?

    Види бурих ведмедів

    Всього в дикій природі налічується близько двадцяти різновидів цих тварин, що мешкають у різних куточках земної кулі. Але найбільш численні популяції належать таких видів:

    • Апеннінський;
    • Сибірський;
    • Ґобійський;
    • Тянь-Шанський;
    • Грізлі;
    • Кадьяк.

    d14ed844a76b011d1c85812ff921973c Де живе бурий ведмідь?

    Де живе бурий ведмідь

    За останнє століття ареал цих хижаків значно змінився. Якщо раніше зустріти бурого ведмедя можна було практично на всій території північних континентів, а також в Африці, то зараз цей вид мешкає лише в декількох місцях. Причинами такого скорочення є полювання на хижаків і вирубка лісів. Основні місця проживання:

    • Канада.
    • Лісова зона Росії.
    • Аляска.
    • Альпи, Піренеї, Апенніни.
    • Острів Хоккайдо (Японія).
    • Палестина.
    • Центральна Європа.
    • Іран, Ірак.
    • Китай.
    • Карпати.
    • Північно-західні штати Америки.
    • Скандинавія і Фінляндія.

    2a9b0f5c9fdf7d3bf41acaa1b7d2d28c Де живе бурий ведмідь?

    Зовнішність та особливості

    Бурий ведмідь – великий хижак, покритий густою коричневою шерстю, темрява якої залежить від підвиду. У тварини велика голова, дрібні очі, довгі, гострі ікла, округлі вуха, невелика западина на переніссі. Переміщається на чотирьох лапах, на кожній з них є по п’ять пальців з великими серповидними кігтями, що досягають 10 см в довжину. Такі характеристики внесли цих лісових мешканців у список найнебезпечніших тварин на планеті. І це дійсно обгрунтовано, адже зустріч з диким хижаком може завершитися досить трагічно. Середовище і підвид тварини впливають на його розмір.

    • Найбільші особини проживають на Алясці і Камчатці. Довжина їх тіла досягає позначки в 2,5 метра з висотою в холці – 1,3 м, а якщо тварина встає на задні лапи, то його висота може досягати трьох метрів. Самки набагато менше самців.
    • Середня вага камчатських хижаків становить 300-450 кг. Але цей показник значно збільшується з наближенням зими, і перед сплячкою дорослі самці можуть досягати маси в 700 кг.
    • Мешканці Аляски набагато більшим, і їх звичайна маса становить від 700 кг до однієї тонни. Найбільший спійманий звір важив 1130 кг
    • Самими дрібними представниками цього виду є європейські ведмеді. У більшості випадків маса їх тіла не перевищує 400 кг, а довжина досягає 1,2–1,5 м.

    11707483d311587d33b20bca2e88ba3f Де живе бурий ведмідь?

    Поведінка

    Бурі ведмеді «селяться» в глухому лісі поблизу водойм. При цьому хижак залишає свої «нетрі» у крайніх випадках, тільки коли його мучить голод. Якщо на території ведмедя закінчується їжа, то він може кочувати. Приміром, альпійські гірський підвид навесні мешкає в долинах, далі переміщається на луки, а до кінця літа переходить у ліс.

    За характером ці хижаки одиночні тварини. Самці живуть окремо від самок з ведмежатами. При цьому у кожної особини своя територія, яка може досягати від 70 до 400 квадратних метрів. Простір, займаний самкою до семи разів менше ніж ділянка самця. Тварини розмежовують свої «наділи» з допомогою подряпин і специфічного запаху, який залишається на корі дерев.

    5c7ba1e4d05c3564fb3e3e0644d85beb Де живе бурий ведмідь?

    Сезонні особливості

    Активність цього ссавця залежить від сезонних циклів. Влітку вони нагулюють жир, восени будують барлоги, а взимку впадають в сплячку. Для своєї зимівлі звірі вибирають місце по суші в самій глушині лісу. Це можуть бути ями під буреломами, розщілини скель, невеликі печери. У деяких випадках ведмеді риють собі барліг самостійно. Перед сплячкою звір «створює комфорт» в оселі, а саме укладає поверхню барлогу листям і сухими гілками. Самки і самці сплять окремо один від одного. Якщо ж у ведмедиці є дитинчата, то вони залягають разом з матір’ю.

    Зимова сплячка – період неглибокого сну тварин. Починається восени і триває до приходу весни. При цьому тривалість цього явища залежить від клімату місцевості та інших природних факторів і може досягати від 70 до 200 днів.

    Тварини прокидаються в той момент, коли їх підшкірні запаси повністю виснажені. Зазвичай це відбувається ранньої навесні. Якщо звір не встиг за літо–осінь нагуляти достатньо жиру, то він може вийти зі сплячки взимку. Таку тварину називають «шатуном». Прокинувся ведмідь становить величезну небезпеку, адже у цей момент він може напасти із-за голоду на кого завгодно.

    38f79e59e88c209c7389fd7bd139a12c Де живе бурий ведмідь?

    Харчування

    Ведмеді всеїдні, і велика частина їх меню складається з різних коріння, ягід, горіхів, комах. При можливості може поласувати і дрібними звірками, земноводними і плазунами. Ведмеді люблять мед, тому часто ламає вулика диких бджіл, або розоряють фермерські пасіки. Вони чудові рибалки, і риба в їх раціоні відіграє вагому роль.

    Бурі ведмеді дуже рідко полюють на великих ссавців. Але якщо звіру не вистачає їжі, то може статися й таке. Полювання ведеться на косуль, оленів, ланей та інших парнокопитних. У рідкісних випадках можуть «задерти» вовків або ведмедів інших видів.

    При всій своїй зовнішній незграбності ці тварини є відмінними мисливцями, і можуть розвинути швидкість до 50 км на годину. Ведмеді вміють підкрадатися і вбивати з одного удару великих лосів.

    529d83cbb101258e5f0cf619e6c05a26 Де живе бурий ведмідь?

    Розмноження

    Шлюбний період у хижаків настає в травні. У цей момент звірі особливо агресивні і зустрічі з ними краще уникати. Вагітність ведмедиць триває сім місяців, після чого на світ з’являються 2-3 дитинчати. Вага новонароджених ведмежат не перевищує півкілограма, і малюки народжуються абсолютно безпорадними. Залягають у сплячку разом з матір’ю. Ведмедиця годує малят молоком, але при цьому вчить їх основам полювання. Дитинчата, які досягли трьох-чотирьох років, починають самостійне життя. У віці шести років ведмеді стають статевозрілими. Середня тривалість життя цих тварин становить 20 років. В неволі цей термін може збільшитися в два рази.

    Відео

    1. 5
    2. 4
    3. 3
    4. 2
    5. 1
    (0 голосів, в середньому: 0 з 5)

    Читайте Також: