Вороги норки в дикій природі

  • 1 Зовнішній вигляд
  • 2 Де живе і чим харчується
  • 3 Список ворогів

В даний час в Росії і країнах Європи поширені два види норки – європейська і американська, з появою на континенті американської норки, природних ворогів у норки європейської стало більше, і популяція її стала скорочуватися, незважаючи на те, що мисливці стали більше приділяти уваги нірці американської.

Зовнішній вигляд

d10661883f770dd709015ab3a609396d Вороги норки в дикій природі

Норка – невеликий хижий звір родини куницевих, що мешкають в Євразії на території від Уралу до Іспанії. У всьому світі норка цінується за якісний і красивий хутро, тому ворогів у неї справді багато — в результаті згубної інтересу людини, популяція тварин стало скорочуватися, і в 1996 році норка була внесена до Червоної Книги, як зникаючий вид.

Тіло у норки європейської довгасте і гнучке. Голова приплюснута, ніс не гострий, лапи не довгі з перетинками між пальців. Зате хвіст у норки становить 1/3 частину тіла. Доросла тварина досягає в довжину 30-40 см і важить 800 грам.

Американська норка зовні схожа на європейську, але у неї масивніше череп, а хутро ще більш якісний. Вага американської норки досягає 1,70-2,31 кг у самців, і 0,8-1,2 кг у самок.

Забарвлення хутра у норок обох видів – коричневий, світло – і темно-коричневий. На нижній губі, а так само на грудях і животі є білі плями.

Де живе і чим харчується

6fa53b20e539833b0c1d03e0844c2dd2 Вороги норки в дикій природіВ основному, норка селиться по берегах озер і річок, на болотах або на сухому місці, але не далі, ніж на 200 метрів від водойми. Норка любить селитися біля річок, які взимку не замерзають повністю. Нерідко вона поселяється поруч з житлом людини, нори влаштовує в коренях дерев або чагарників, може займати старі нори куниць, водяний пацюки або ондатри.

Житло норки складається з декількох відсіків та камер для гнізда, і може досягати в довжину 3 метри. Для себе і для своїх дитинчат норка робить затишне гніздечко, вистилаючи його листям і травою – робиться це неспроста, адже норка більшу частину життя проводить у себе вдома, за це їй і дали таку назву.

За один раз норка приносить 3-4 дитинча, які з’являються на світ сліпими і голими. Пологи відбуваються у квітні-початку травня, і навіть у червні. Якщо на вулиці ще холодно, норка перший час гріє малят, і майже не залишає гніздо.

Молоком мати годує малят близько 2 місяців, а потім починає вчити мисливським прийомам. В 3 місяці малюки починають самостійно шукати собі їжу і нове місце проживання.

Норка не впадає в сплячку, але в холодну пору року може по кілька діб не виходити з нори. Незважаючи на якості справжнього домосіда, площа ділянки проживання однієї особини в дикій природі може досягати 10 гектар. Свої володіння норка позначає секретом, виділюваним анальними залозами, і в міру своїх сил захищає від не прошені гостей – своїх родичів. Цією ж рідиною, має неприємний запах, норка відлякує ворогів.

У пошуках їжі норка може просуватися на значні відстані від будинку. Як правило, вона полює вночі, тому нюх і зір у неї розвинені дуже добре, правда, рухомі предмети вона розрізняє краще, ніж нерухомі.

Якщо нічне полювання виявляється невдалою, норка може виходити з укриття і в денний час. Харчується звір дрібними тваринами, які переміщуються і по суші, і по воді – норка не тільки швидко бігає, але і відмінно плаває.

Для нормальної життєдіяльності нірці потрібно близько 200 грам їжі в день, в літній сезон норка робить запаси, складаючи їх поруч з водою. У її раціон входять водяні щури, жаби, дрібна рибка, польові миші. Іноді норка нападає на ондатру – особливо якщо це тварина ослаблене хворобою, може розорити гнізда птахи. Коли немає живої видобутку, норка може харчуватися лісовими ягодами і насінням дерев.

Не гребує норка домашніми відходами, які збирає на смітниках поблизу житла людини, не пробіжить повз курчат, каченят та гусенят. Якщо в околицях є норка, молодняк домашньої птиці потрібно берегти особливо ретельно.

В неволі норка може прожити до 10 років, а у дикій природі – 4-5 років.

Список ворогів

7d08e78f833b119950bf862ead248937 Вороги норки в дикій природіВорогами норки в дикій природі є всі хижі тварини, більший і сильніший за неї. Головні вороги звірка живуть поруч з ним – це річкова видра, яка більше за розмірами, і плаває краще неї.

Видри дістаються найбільш ласі шматочки зі скатертини-самобранки природи, крім того, видра не проти поласувати і самої норкою, і її дитинчатами. Так, щоб врятуватися від хижої птиці та деяких хижаків, норка ховається під воду, але у випадку з видрою цей прийом не допомагає.

Полюючи по ночах за мишами і щурами, норка нерідко стає здобиччю хижих птахів – пугача чи сови. Вдень конкуренцію в цій справі їй складають яструби.

Крім того, ворогами норки є лисиці, рисі, дикі собаки, ведмеді та вовки. А у норки європейської з’явився ще один ворог – норка американська. За спостереженнями зоологів, американська норка цілеспрямовано знищує європейську, намагаючись звільнити територію для себе.

У той же час, з появою в Європі норки американської, мисливці залишили в спокої норку європейську, і переключили свою увагу на заокеанську гостю, оскільки хутро у неї якісніше.

Однак найбільшим ворогом норки все ж є людина. Від повного винищення мисливцями її рятує тільки те, що для отримання цінного хутра нірки вирощують в домашніх умовах, на звірівницьких фермах і господарствах.

Чимало проблем доставляє нірці і не пряма шкода, заподіяна людиною – забруднення і обміління водойм призводять до скорочення кормової бази, і згубно впливає на популяцію тварин.