Як захищається олень від ворогів в дикій природі

  • 1 Засоби, дані природою
  • 2 Список ворогів

Олені – травоїдні тварини, у них не так вже багато способів захисту від природних ворогів в дикій природі, але і їх буває достатньо для того, щоб вижити і зберегти популяцію серед численних хижаків і кривдників.

Кошти, дані природою

57178190b3fd5293baa6e048d03257bc Як захищається олень від ворогів в дикій природі

Основний спосіб захисту від ворогів у оленів – копита. Копита у всіх представників сімейства, в тому числі, і у північного оленя, досить сильні, тому хижаки побоюються нападати на них спереду або ззаду. Кращим маневром для хижаків є напад збоку.

Сильні ноги можна назвати ще одним способом захисту – вони допомагають оленям розвивати велику швидкість, тікати від ворогів так швидко, що ті просто не в змозі їх наздогнати. В залежності від виду олені здатні розвивати швидкість від 50 до 70 км на годину, їх дитинчата не володіють такою здатністю, тому нерідко мати, побачивши небезпеку, намагається привернути увагу хижака, і починає тікати, щоб той залишив у спокої її дитинча.

Природа нагородила оленят ще одним засобом захисту – вони справжні майстри маскування, і допомагає їм у цьому не тільки плямиста шкурка. Помітивши небезпеку, вони распластываются на землі і завмирають, майже не дихаючи. Нерухомий об’єкт не привертає увагу тигра, вовка або гепарда, в результаті оленя залишається цілим і неушкодженим.

А ось рогу більшості оленів слугують скоріше для «розборок» у власній родині, для битви з суперником під час шлюбного періоду, і способом захисту від ворогів є далеко не завжди.

Найбільші рогу — у північного оленя, причому вони є не тільки у самців, але й самок. Роги дорослі тварини скидають у листопаді-грудні після спарювання. Молоді олені міняють роги навесні – у квітні-травні, а самки після появи телят – в травні-червні. Це говорить про те, що роги не є основним засобом захисту від ворогів у оленів – є в їх житті періоди, коли старі роги скинуті, а нові ще не виросли, причому вороги і в цей час нікуди не діваються.

Список ворогів

fb9517e6a9a4e6206a5a4ce008533286 Як захищається олень від ворогів в дикій природіЯкі вороги є у оленів в дикій природі? У кожній місцевості вони свої, спробуємо назвати головних з них.

Самим основним ворогом північного оленя є вовк, саме він завдає найбільшої шкоди популяції оленів у тундрі, лісотундрі і гірських лісових районах. Взимку здобиччю вовків стають хворі тварини, а так само самці, виснажені під час гону. Дорослі і здорові північні олені волков майже не бояться, сподіваючись на основний спосіб захисту – міцні ноги і копита. Влітку здобиччю вовків нерідко стають молоді оленята, особливо в перші тижні життя, коли сил для швидкого бігу у них немає, та й інші способи оборони не на висоті.

Вовки небезпечні тим, що вбивають більше тварин, ніж можуть з’їсти в даний момент, тому їх нерідко споровождают дрібні хижаки, які самостійно напасти на великого північного оленя бояться.

Бурі ведмеді рідко нападають на північних оленів, в основному, хижак атакує старих, хворих особин на річкових переправах навесні і влітку. Спосіб захисту від ведмедя у оленя один – швидкі ноги, тільки вони допоможуть розвинути велику швидкість, недоступну для клишоногого. Білий ведмідь полює на північного оленя вкрай рідко, і його серйозним ворогом не є.

Росомаха мешкає в одній з північним оленем місцевості, причому олень входить в її пишевую ланцюжок в якості їжі. Росомаха не настільки велика, щоб нападати на здорових дорослих особин, до того ж вона не може бігати швидко, але ослаблених тварин переслідує наполегливо і нерідко до кінця.

Дорослого і здорового оленя росомаха може наздогнати на рихлому, глибокому снігу, по якому бігає не провалюючись, завдяки порівняно небольшоиму вазі.

Ворогами кабарги, або сибірського оленя є далекосхідна куниця харза, рись, росомаха, лисиця, і звичайно – вовки.

Харза більше звичайної куниці, довжина її тіла досягає 70 см, а вага – 5-7 кілограм. Але навіть у цьому випадку вона навряд чи змогла б поодинці напасти на кабарги. Ці хижаки воліють полювати сім’ями – кілька особин буквально прочісують територію, рассредоточившись на відстані 10-15 метрів один від одного, і спілкуючись за допомогою своєрідного гавкоту.

Якщо на їх шляху зустрічається кабарга – починається справжнє переслідування, від якого кабарге дуже складно позбутися. Якщо оленя заганяють на лід, він стає безпорадним, і не може пересуватися. Незамерзла річка нерідко стає порятунок кабарги, за неї вона йде від переслідувачів вплав.

Однак якщо видобутку не вдається піти, її долають всім сімейством, якому вистачає їжі на кілька днів. Є у харзи одна цікава особливість – вона не їсть замерзле м’ясо, в сильні морози залишки оленячої тушки залишаються незачепленими, їх поїдають інші хижаки.

Рись полює не тільки на кабарги, але і на козуль і изюбрей. Ця велика кішка краще них бігає по м’якому, пухкому снігу, а наздогнавши, стрибає на спину і позбутися від неї в цьому випадку зовсім не просто. Іноді рись нападає на жертву з гілки дерева – засоби захисту від рисі у оленів у таких випадках неефективні.

Росомаха нападає не тільки на північного оленя, але і на кабарги, якщо їм випадає жити по-сусідству. В основному росомаха нападає на слабких і хворих тварин, тому її, так само, як і вовка, називають санітаром лісу.

Примітно, що бігає росомаха не дуже швидко, її швидкість не вище 20 кілометрів на годину, проте вона дуже витривала і може взяти здобич змором. Любить росомаха молодняк копитних тварин, їм вона перешгрызает шию і хребет. У разі напад на великих особин, росомаха вистрибує на спину з землі або з дерева, чіпляється кігтями, і жене до тих пір, поки знесилена жертва не впаде. Іноді в цей час росомаха перегризає тварині хребет. Засобів захисту від неї у кабарги чи оленя іншого виду не існує.

Лисиці і вовки найчастіше нападають на молодих оленят кабарги, або на ослаблених, старих тварин, побоюючись міцних копит здорових тварин.

Формат статті не дозволяє перерахувати оленів всіх видів, які проживають на планеті, і їх природних ворогів, ясно одне, де б вони не жили, всі вони замикають харчовий ланцюжок хижих тварин. Але не завжди стають здобиччю хижаків, завдяки способам захисту, даними їм природою.