9 корисних жирних кислот у складі кокосового масла

До складу кокосового масла входять дев’ять основних жирних кислот, і тут ви можете прочитати про позитивні властивості, які жирна кислота впливає на ваше здоров’я.

1. Лауринова кислота (C12H24O2)

Лауринова кислота (С12) є найбільш поширеною жирною кислотою в незайманому кокосовому маслі — її середній відсоток становить 45-56%. Це насичена жирна і карбонова кислота, отримана з алкана н-додекана, тому її часто називають додекановой кислотою. Лауринова кислота відноситься до жирних кислот середньої ланцюга, так званим MCT (среднецепочечным тригліцериду) або MCFA (середньоланцюгові жирні кислоти). Численні наукові дослідження підтверджують, протимікробну, протигрибкову і антибактеріальну дію лауринової кислоти. Також було науково доведено її позитивний вплив на кліщів. Мабуть, непомітний запах цієї жирної кислоти чинить стримуючий вплив на павукоподібних та інших кровосисних комах.

        

2. Міристинова кислота (C14H28O2)

Міристинова кислота, також звана тетрадекановой кислотою, що міститься в кокосовому маслі на рівні від 16 до 21%. Це одна з насичених жирних кислот середньої ланцюга (С14). Як і лауринова кислота, є насиченої жирної і карбоновою кислотою, і проводиться з алкана н-тетрадекана. Міристинова кислота присутня в більшості тваринних і рослинних жирів, і тепер відомо, що вона відіграє істотну роль у створенні біоплівок клітин людського тіла і клітинної імунної функції у вашому організмі.

Однак організм не може виробляти цю жирну кислоту, тому вона входить в ряд незамінних жирних кислот. При нанесенні кокосового масла на шкіру, міристинова кислота забезпечує приємний охолоджуючий ефект. Отже, вона відмінно підходить у випадку невеликого засмаги, а також зможе допомогти вам швидше відновити пошкоджену шкіру.

5757c488bfd9f30ce6fda40eb599fe90 9 корисних жирних кислот у складі кокосового масла

3. Каприлова кислота (C8H16O2)

Відсоток вмісту в необробленому кокосовому маслі насиченою капринової кислоти (вона ж октановая кислота) становить 8% — 13%, тому вона знаходиться на третьому місці серед жирних кислот. Каприлова кислота використовується в багатьох розпилювачах для комах, так як при попаданні на хітинову оболонку комах, вона повністю розчиняє її. Тому кислота має протипаразитарний ефектом. Також вона використовується проти бактеріальних інфекцій.

Беручи каприлова кислоту, ви можете збільшити споживання амінокислот, кальцію і магнію, що може надати сприятливий вплив на зростання м’язів. Вона протидіє деградації м’язової тканини, яка може виникати при важкій м’язовій стресі і прискорює загоєння пошкоджених м’язів. Під час травного процесу каприлова кислота у вашій печінки викликає утворення кетонів. Це важливий і стабільне джерело енергії для мозку, особливо при таких захворюваннях, як хвороба Альцгеймера, хвороба Паркінсона, MS і діабет. Людське тіло здатне виробляти каприлова кислоту самостійно, але в невеликих кількостях.

4. Пальмітинова кислота (C16H32O2)

Пальмітинова кислота (цетиловая кислота або навіть гексадекановая кислота) є насиченою кислотою, чий відсоток вмісту в кокосовому маслі становить близько 6-9%. Ці пальмитаты часто використовуються в косметичній промисловості. Незв’язані жирні кислоти, які також включають пальмітинову кислоту, є надзвичайно важливим компонентом бар’єру шкіри людини і нашої кислотної мантії.

Ця жирна кислота часто використовується в косметичних засобах для догляду за зрілою шкірою. Пальмітинова кислота забезпечує окислювальну захист від зовнішніх впливів, таких як забруднюючі речовини з навколишнього середовища. Крім того, гексадекановая кислота є важливим джерелом енергії для здоров’я серця, і регулює клітинну зв’язок і функції наших окремих клітин організму. Незначною мірою вона бере участь у створенні всіх процесів організму і служить основним сховищем енергії. Крім того, пальмітинова кислота сприяє формуванню захисту шкіри у формі вітаміну D. Пальмітинова кислота в якості харчової добавки може збільшити споживання білка, магнію і кальцію в організмі, особливо у дітей, тому вам не слід утримуватися від прийому пальмітинової кислоти.

4c248d0dee4a5e345477999ee2a63ee9 9 корисних жирних кислот у складі кокосового масла

5. Капріновая кислота (C10H20O2)

Капріновая кислота (декановая кислота), також жирна кислота середньої ланцюга, міститься в кокосовому маслі на рівні від 5 до 7%, і в даний успішно використовується в деяких засобах проти вошей. Кажуть, що вона забиває дихальні органи (трахеї) паразитів і таким чином вбиває їх. Деякі природні протипаразитарні засоби для дрібних тварин (проти кліщів, бліх тощо) Містять цю жирну кислоту. Також капріновая кислота і її похідні часто використовуються в косметичній промисловості — передусім як очищаюча і емульгуюча добавка в шампунях і гелі для душу.

У вашому організмі капріновая кислота перетворюється в моногліцерид, тобто монокаприн, який має антибактеріальну та противірусну засіб. Дослідження вже показали, що монокаприн є противірусним засобом під час ВІЛ. Крім того, капріновая кислота сприяє хорошому холестерину ЛПВЩ в організмі людини і тварин, і знижує рівень холестерину ЛПНЩ.

6. Олеїнова кислота (C18H34O2)

Олеїнова кислота є найбільш важливою складовою частиною мононенасичених жирних кислот, а її відсоток в кокосовому маслі складає від 4 до 7%. Омега-9 жирна кислота міститься майже у всіх жирових і рослинних жирах та оліях і використовується у промисловості в основному для виробництва мила і поверхнево-активних речовин. В епідеміологічних дослідженнях у країнах Середземномор’я було виявлено, що в тих країнах, де вживають высокоолеиновое масло, набагато рідше зустрічаються серцево-судинні захворювання.

Почасти це пов’язано з гіпотензивним і, отже, захисним ефектом для серця. Клінічні дослідження продовжують демонструвати, що мононенасичені жирні кислоти знижують загальний холестерин і особливо «поганий» холестерин ЛПНЩ, і врівноважують співвідношення холестерину ЛПВЩ і ЛПНЩ. Навіть якщо у вас є запальні процеси в судинах, їх можна сповільнити за допомогою олеїнової кислоти. Мононенасичені жирні кислоти, такі як олеїнова кислота, роблять ліпідний бар’єр шкіри більш проникним і, отже, більш сприйнятливим до жиророзчинних лікарських засобів.

7. Стеаринова кислота (C18H36O2)

Стеаринова кислота (н-октадекановая кислота) являє собою насичену длинноцепочечную жирну кислоту (C18), яка в основному використовується у виробництві продуктів харчування і незамінна під час створення мила. Кокосова олія містить від 2% до 3% стеаринової кислоти. Вона володіє зволожуючим ефектом і тому часто зустрічається в косметиці для сухий, лупиться і чутливої шкіри. Масла, що містять більш високий рівень стеаринової кислоти, посилюють гидролипидное покриття шкіри і захищають її від зовнішніх впливів. В цілому, стеаринова кислота вважається добре переноситься, оскільки вона мало впливає на рівень холестерину.

fa27826b99f7c2695cdbbab8a7db291e 9 корисних жирних кислот у складі кокосового масла

8. Лінолева кислота (C18H32O2)

Лінолева кислота являє собою ненасичену жирну кислоту, яка відноситься до сімейства омега-6 жирних кислот і є одним з найбільш ефективних антивікових інгредієнтів в косметиці. Відсоток вмісту в кокосовому маслі становить до 1,5%. Будучи компонентом людських керамідів в шкірі, вона сприяє здоровому сяйвом і зміцненню волосся. Кераміди необхідні для здоров’я волосся і шкіри. Лінолева кислота забезпечує достатню вологість і забезпечує захисне покриття.

Лінолева кислота володіє сильною протизапальною властивістю і тому є сприятливою, якщо у вас є проблеми зі шкірою, такі як вугри, атопічний дерматит та псоріаз. Жирна кислота може послабити сильне знебарвлення шкіри (гіперпігментація, наприклад, у разі вікових плям, вугрів або сильного сонячного світла). Також лінолева кислота регулирет Синтез меланіну, забезпечує гарне зволоження шкіри і дає їй дуже хороший захист від зовнішніх впливів, таких як вітрові, холодні, теплові та екологічні токсини.

9. Капронова кислота (C6H12O2)

Капронова кислота (гексанової кислота — С6) являє собою короткоцепочечную насичену жирну кислоту, яка має протипаразитарну дію. В кокосовому маслі вона містить на рівні близько 1%, і нині використовується в деяких засобах проти вошей в якості активного інгредієнта. Також ця жирна кислота використовується в натуральних косметичних дезодорантах, тому що вона бореться з мікроорганізмами, відповідальними за неприємні запахи під вашими під пахвами. Жирна кислота може нейтралізувати бактерії, які викликають запах. Тригліцериди капронової і капринової кислот підсилюють ліпідний бар’єр шкіри і запобігають втраті вологи.