Благовіщення в 2017 році

Дивовижна і неймовірно повчальна реакція молодий 14-15летней дівчини. Здавалося б, логічно було відповісти приблизно так: «Хто я така? Я негідна цього!» Але до чого ж велика сила смирення Діви Марії, не показного, істинного! Вона, переконавшись, що це не спокуса, а дійсно веління Бога, задає тільки один, але дуже важливе питання: «Як це буде, коли я мужа не знаю?». І, отримавши відповідь, сказала смиренно і просто: «Се, раба Господня! Нехай буде Мені за Словом твоїм!» Тобто, як скаже Господь, так буде – ось вона, безмежна довіра Богові, якому нам вчитися і вчитися.

У свято Благовіщення прийнято закликати весну і випускати на волю птахів. У народних звички тісно переплітаються між собою християнські і поганські традиції, але ці переплетення невипадкові: адже і перші ознаки весни – це теж свого роду блага звістка про те, що життя продовжується, відроджується, прокидається. І випущена птах – символ душі, звільнилася завдяки Спасителя, від кайданів гріха. Інша справа, що птах, довгий час жила у клітці, навряд чи зможе жити на волі, тим більше, ранньою весною, і не надто гуманно робити маленьку птаху заручником символів і знаків. Мабуть, варто над цим подумати. Але тим не менш, образ птаха, що летить як ніякий інший підходить до цього свята. І в 2017 році 7 квітня шлях парять в небі вільні птахи, які ніколи не знали клітини, і нехай їх голоси зливаються з благовістом. А ми будемо милуватися ними і впускати в своє серце Добру звістку.
Автор: Юлія Білоусова

Оцініть статтю
Довідник корисних порад
Залишити відповідь