Способи застосування вазеліну

Вазелін – це мазеподібна речовина без запаху і смаку, яке залишає на тілі липкі сліди і важко змивається. Більшість людей вважає препарат засобом для пом’якшення та загоєння шкіри рук та обличчя, захисту від негативних факторів навколишнього середовища. Проте можливості його застосування його набагато ширше – вазелін використовується в таких галузях, як електротехнічна промисловість, медицина, косметологія, і є чудовим помічником в побуті.

Зміст:

  • З чого роблять
  • Види
  • Застосування
  • В медицині
  • У косметології
  • У промисловості
  • У харчовому виробництві
  • В побуті
  • Борний вазелін
  • Саліциловий вазелін
  • Для дітей
  • Протипоказання

З чого роблять

Вазелін виробляють з нафтових фракцій, які проходять спеціальну обробку і очищення. Отримана суміш мінерального масла і твердих парафінів може відрізнятися за кольором:

  • При неповному очищенні колір коливається від жовтого до чорного.
  • При повному очищенні – напівпрозорий.

Також відмінними властивостями продукту є:

  • Консистенція. Залежить від температури навколишнього середовища – при зберіганні у холодильнику він злегка твердне, а в теплі стає рідким.
  • Розчинність. Змити препарат можна ефіром або хлороформом, у воді і спирті він не розчиняється, зате легко змішується з кремами та оліями (крім касторової).

Види

Залежно від походження розрізняють 2 види вазеліну:

  • Натуральний (природний) – отримують з листяних парафінових смол, очищених і вибілених. Відрізняється прозорим кольором, більшою тягучістю, відсутністю випотів (виділення на поверхні крапель вологи).
  • Штучний – сплав церезинів і парафінів з очищеним вазеліновим або парфумерним маслом. Володіє мутнувато-жовтим або білим кольором, більш в’язкою консистенцією.

Згідно з областю застосування і характеристиками вазелін буває:

  • Технічний.
  • Медичний.
  • Косметичний.
  • Харчовий.
  • Борний.
  • Саліциловий.
  • Дитячий.
  • Рідкий (вазелінове масло).

Застосування

В медицині

Застосування медичного вазеліну передбачає використання його наступним чином:

  • В якості проносного засобу – такий ефект досягається при внутрішньому вживанні препарату.
  • Як лубрикант для змащування наконечників гумових груш (клізм) і газовідвідних трубок в лікарняних стаціонарах.
  • Як дерматопротекторной мазі вазелін утворює на поверхні шкіри плівку, що захищає її від обвітрювання і шкідливої дії ультрафіолету, а також сприяє якнайшвидшому загоєнню подряпин і тріщин.
  • В якості дезинфікуючого засобу речовину наносять на відкриті рани.
  • Для пом’якшення шкіри перед постановкою прогревающих банок з метою попередити опіки.

У косметології

Області застосування косметичного вазеліну:

  • Входить до складу косметичних кремів, масок, дитячої косметики, використовується в якості жирової основи в засобах для масажу і самостійно.
  • Пом’якшує грубу, шершаву шкіру на п’ятах, ліктях, колінах) завдяки здатності утримувати вологу.
  • Є прекрасним засобом для зняття макіяжу, видаляє навіть водостійку косметику з обличчя.
  • Використовується в якості гігієнічної помади для захисту і заспокоєння обвітреної шкіри губ.
  • При змішуванні з кухонною сіллю або коричневим цукром служить м’яким пілінгом для тіла, ефективно відлущуючи відмерлі клітини.
  • Утримує форму волосся, брів і вій, надаючи їм блиск, і не обтяжуючи при цьому.
  • При нанесенні татуювань пом’якшує шкіру і захищає її поверхню від фарби, сприяє загоєнню і розм’якшенню утворюється кірки.
  • Подовжує дію духів, вбираючи запах і утримуючи його на протязі дня.
  • Чистий вазелін не показаний для постійного застосування, тим більше в якості крему для обличчя. Це обумовлено його здатністю закривати пори, що перешкоджає доступу кисню до клітин шкіри.

У промисловості

Технічний вазелін використовують у наступних цілях:

  • Для просочення тканин і паперу у електротехнічній галузі.
  • Для отримання пластичних матеріалів, стійких до дії сильних окислювачів.
  • Для захисту металів від корозії.
  • Для консервації механізмів при транспортуванні або тривалому зберіганні.

У харчовому виробництві

Вазелін зареєстрований в якості харчової добавки E905b і використовується в таких цілях:

  • Для глазурування фруктів (яблук, груш, динь, персиків, цитрусових).
  • Як компонент різних видів кондитерської глазурі, а також солодощів, цукерок, карамелі, шоколаду, жувальної гумки.

В даний час в багатьох країнах світу заборонено використання вазеліну в харчовій промисловості.

В побуті

Є кілька способів застосування вазеліну в побутових цілях:

  • Для очищення кухонної плити або посуду від іржі.
  • Як поліролі поверхонь дерев’яних меблів.
  • Для додання блиску шкіряного взуття.
  • Рибалки використовують вазелін для змащування гачків після лову.

Борний вазелін

Названий так за що входить в його склад 5%-ой борної кислоти, і є різновидом медичного вазеліну. На відміну від інших видів препарату, здатний проникати в органи і тканини і накопичуватися в них. Має антибактеріальну, протигрибкову, протипаразитарної, в’язкий активностями, завдяки чому використовується для лікування наступних захворювань:

  • Хвороби шкіри – мокнуча екзема, піодермія, атопічний дерматит.
  • Захворювання органів зору і слуху – кон’юнктивіт, гострий і хронічний отит.
  • Педикульоз (вошивість).
  • У гінекології – для лікування кольпіту (запалення слизової оболонки піхви).

Цей вид засобу має ряд протипоказань і побічних реакцій, перед його застосуванням слід уважно ознайомитися з інструкцією.

Саліциловий вазелін

Являє собою саліцилову мазь з додаванням вазеліну і використовується для знезараження, зняття запалення і якнайшвидшого загоєння ран при вугровій хворобі, хронічній екземі, псоріазі, ихтиозе.

Для дітей

До складу дитячого вазеліну зазвичай входить екстракт ромашки. Використовується в наступних випадках:

  • Для видалення себорейний кірочок на голові у новонароджених.
  • Для усунення попрілостей.
  • Для пом’якшення ніжної шкіри дитини та захисту її від негативних погодних умов (вітру, морозу, сонячних променів).

Протипоказання

Речовина не проникає в глибокі тканини і не потрапляє в кров, не впливає на фармакологічні властивості інших лікарських препаратів. Заборону на його використання можливе лише у наступних випадках:

  • При індивідуальній непереносимості входять до складу компонентів – це може викликати алергічні реакції (почервоніння шкіри, свербіж).
  • При використанні вазеліну в якості лубриканта (засоби для інтимної мастила) під час статевого акту препарат знижує щільність латексу, з якого виготовляють презервативи.
Оцініть статтю
Довідник корисних порад