Хто така бурозубка — опис, особливості, корисні якості, фото

44380418273dffd66de6728893110657 Хто така бурозубка — опис, особливості, корисні якості, фото

Бурозубка — один з видів землерийок. Незважаючи на постійне сусідство з людиною, її дуже важко побачити з-за таємного способу життя.

Дуже часто бурозубку плутають з мишею, проте її головна відмінність — вузька мордочка витягнута. Тварина є шкідником, а допомагає боротися з різними комахами.

Зміст:

  • Зовнішній вигляд
  • Поширення та розмноження
  • Спосіб життя
  • Фото
  • Відмінні особливості від інших гризунів
  • Користь і шкода
  • Висновок
  • Корисне відео

Зовнішній вигляд

В рід бурозубок входить близько 130 видів, які розрізняються між собою не лише середовищем існування, але ще й розмірами. Це невеликі тварини, відмінними рисами яких є довгий хвіст і витягнута морда.

Розмір тіла може коливатися від 5 до 10 см, в залежності від різновиду. Хвіст — від 3,5 до 7,5 см. Вага — від 2,5 до 15 грам. 0863af5506cc16382db3961023429179 Хто така бурозубка — опис, особливості, корисні якості, фото

Все тіло вкрите дрібною шерсткою темного кольору, у більшості видів — буро-сірою. Черевце світле. Хвіст має покриття у вигляді густої короткої шерсті.

Вершини зубів мають буро-червоний колір — завдяки цьому тварина і отримав своє найменування. Однак чим старше бурозубка, тим сильніше стираються в неї зуби, і цей колір може поступово пропадати. Зубна формула бурозубки: різці 3/2, ікла 1/0, предкоренные 3/1, корінні 3/3.

Вушка маленькі, майже не виступають над поверхнею вовни. Очі чорного кольору, але переважно за підземного способу життя, зір поганий і розвинене слабо.

В результаті тварина виробляє пошук їжі використовуючи потужне нюх або ехолокацію.

Бурозубки — одна з найдавніших гілок ссавців, і зуби у них мають чіткого поділу на ікла, різці, корінні.

ДОВІДКА! Всім тваринам цього виду властивий сильний запах мускусу, з-за чого багато хижаки, піймавши бурозубку, відмовляються вживати її в їжу і кидають.

Відбитки у тварини неглибокі, дрібні, зазвичай розташовуються парами. Коли на снігу немає твердої кірки, то залишається ясно помітний відбиток хвоста.

Поширення та розмноження

Бурозубки поширені в багатьох країнах. Найбільш часто вони зустрічаються в Північній Америці, північній частині Азії, Європі.

Це найбільш поширений вид землерийок, які можуть жити в будь-яких умовах — лісах, лісостепах, тундрі, іноді навіть у заплавах степових річок та на луках. Не селиться на заболочених ділянках.

На території Росії мешкає близько 15 видів, які досить важко відрізнити один від одного. Головні особливості — це деталі будови тіла і статеві органи.

a35f9619d9b5fd131c5c420920152603 Хто така бурозубка — опис, особливості, корисні якості, фотоЖивуть скрізь, починаючи від Москви і закінчуючи Приморським краєм і Сахаліном.

У зоні тайги нормальна кількість тварин знаходиться в межах 200-600 особин на один гектар, в умовах тундри — в 3-5 разів менше.

Середня тривалість життя бурозубки — 1-1,5 року. Починає розмножуватися на другий рік, відразу після закінчення зимового періоду.

Створює гнізда у вигляді кулі з стебел рослин, які має під пнями і корінням дерев. Вагітність триває в середньому 20 днів.

Юні особини йдуть з гнізда на 20 день після народження. За сезон бурозубка залишає 3 посліду, причому в першому буває 8-10 дитинчат, а в останньому — тільки 3-4. Другий послід з’являється після того, як покидають гніздо дорослі особини з першого.

Спосіб життя

Бурозубки активні протягом усього року, причому зиму вони переносять не занурюючись в довгу сплячку. Протягом доби вони велику діяльність проводять в сутінках і вночі.

Незважаючи на те, що тварина входить в рід землерийок, самостійно вона не будує нори, а використовує готові лабіринти підземних тварин, кротів, природні тріщини і провали в землі.

Можуть протоптувати ходи під лісовою підстилкою і в товщі снігу (діаметр проходу 2 см).

У зимовий час з-під снігу практично не піднімаються, але в разі неможливості викопати личинки комах із замерзлого ґрунту, пересуваються по поверхні в пошуках насіння рослин.

ДОВІДКА! При відсутності їжі гине через кілька годин.

Землерийка бурозубка має дуже велику швидкість обміну речовин — вона в добу з’їдає до 150% ваги свого тіла, 15 грам тваринної їжі або 20 грамів риби.

Частота прийому їжі залежить від розміру — менше ніж тварина, тим частіше необхідно харчуватися. Наприклад, крихітна бурозубка мала на добу приймати їжу 78 разів!

В період зими в раціоні зростає обсяг насіння і рослинної їжі. Відомі випадки створення запасів на цей час з дощових черв’яків.

Також для вдалої зимівлі є й вроджені захисні процеси — в осінній період відбувається серйозне зменшення маси тіла і його обсягу, яке включає в себе всі внутрішні органи, в тому числі і мозок.

Навесні, перед настанням періоду розмноження, тіло повертається до нормального розміру.

Фото

Дивіться нижче: бурозубка фото

9cd11719c189de6028fa077b02bfaacf Хто така бурозубка — опис, особливості, корисні якості, фото

8733e1d39da3fbdeec596495327f62b2 Хто така бурозубка — опис, особливості, корисні якості, фото

5f00e9805d81fd84dcdfb1b4956b754e Хто така бурозубка — опис, особливості, корисні якості, фото

84bf233f910c9c74dc9515a9701a78e3 Хто така бурозубка — опис, особливості, корисні якості, фото

9c16b45bc1ee3c7f9569fd52c10a6a9a Хто така бурозубка — опис, особливості, корисні якості, фото

Відмінні особливості від інших гризунів

Бурозубок часто плутають з мишами. Головні їх відмінності — невеликі очі, довга витягнута морда з малопомітними вухами, червонуватий відтінок зубів.

Користь і шкода

Бурозубки є переважно комахоїдними тваринами, а тому зазвичай не пошкоджують сільськогосподарські посадки.

Однак вони можуть в зимовий період пробиратися в будинку, комори, сараї для пошуку їжі, як рослинної (насіння), як і личинок сплячих комах.

Деякі фермери вважають бурозубку причиною появи на галявинах або грядках великої кількості норок. Але це тварина не може їх копати самостійно, оскільки лапи не призначені для копання!

У той же час, завдяки постійному пошуку їжі, тварина знищує величезну кількість комах-шкідників, в тому числі зимують у підстилці та верхньому шарі грунту.

Її основний раціон складають черв’яки, личинки, павуки, мокриці, в тому числі такі шкідники, як слимаки, травневі хрущі, капустянки, листоїди, довгоносики, гусениці пядениц і совок.

У разі сильного голоду бурозубка нападає на турунів або дрібних мишей.

ВАЖЛИВО! Якщо бажання позбутися тварини на ділянці все ж перевищує користь, яку вона може принести, краще всього використовувати нефатального методи — наприклад, ультразвукові відлякувачі.

Висновок

Бурозубки — це невеликі тварини з сімейства землерийок. Вони поширені в багатьох частинах світу, в Росії живуть практично на всій території. Своїх ходів не будують, використовуючи готові підземні проходи інших тварин.

Живляться комахами та їх личинками, чим приносять велику користь домашньому та фермерському господарству. Урожай може зачепити лише у разі жорсткої нестачі корму.

Корисне відео

Оцініть статтю
Довідник корисних порад
Залишити відповідь