Амарантова олія: користь і шкода

6ff6af0c80f60c594d3671c870316a7b Амарантова олія: користь і шкода

Амарантова олія – одна з тих, які не зустрічаються на полицях звичайних магазинів, а в спеціалізованих магазинах воно коштує не дуже дешево порівняно зі звичними нам оливковою або соняшниковою олією. Незважаючи на це, багато хто використовує його в якості лікувального засобу і просто харчової добавки, оскільки олія амаранту вважається вкрай корисним. Виробляють його з подрібненого насіння трав’янистої рослини амаранту шляхом холодного пресування. У нашій країні амарантова олія практично не проводиться, тому вважається скоріш екзотичним продуктом. Однак, враховуючи його корисні властивості, обумовлені унікальним біохімічним складом, варто задуматися про введення цього продукту в свій раціон.

Користь амарантової олії

У складі цього рослинного масла у великій кількості містяться ненасичені жирні кислоти, в тому числі омега-3, 6 і 9, фосфоліпіди, сквален, вітаміни, органічні кислоти і мікроелементи. Найбільше значення надається сквалену і вітаміну Е, які містяться в олії амаранту в біодоступність формі.

Сквален необхідний для синтезу холестерину, стероїдних гормонів і вітаміну D в організмі, має антиоксидантну та протипухлинну дію, сприяє зміцненню імунної захисту, а також допомагає організму протистояти радіоактивного випромінювання. Крім того, сквален має виражену регенеруючу і протизапальною діями.

Вітамін Е відомий як потужний антиоксидант, який не тільки необхідний для захисту організму від дії вільних радикалів, тим самим перешкоджаючи передчасному старінню, але і робить благотворний вплив на всі системи нашого організму. Він має протизапальну дію, бере участь у жировому обміні, знижуючи рівень холестерину, сприяє зміцненню судинних стінок, а також грає важливу роль у нормальному функціонуванні репродуктивної системи людини і внутрішньоутробний розвиток дитини.

У складі амарантової олії присутні поліненасичені жирні кислоти, понад 50 % з яких припадає на частку омега-6. Вони допомагають знизити рівень холестерину в крові, покращують функцію серцево-судинної, нервової, ендокринної та імунної систем. Поліненасичені жирні кислоти допомагають очистити організм від шкідливих шлаків, токсинів і навіть радіонуклідів.

Тільки цих речовин, які описані вище, достатньо для того, щоб визнати амарантова олія корисним продуктом і натуральними ліками. Його рекомендують вживати людям, що страждають захворюваннями серцево-судинної системи, це рослинна олія може стати одним із засобів профілактики атеросклерозу, а отже, ішемічної хвороби серця, інфарктів і інсультів. Завдяки його регенеруючою і протизапальним властивостям воно корисно при запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту (гастритах, виразковій хворобі, коліті, захворюваннях підшлункової залози, печінки і жовчного міхура). При регулярному вживанні невеликих кількостей олії амаранту поліпшується стан шкіри, волосся і нігтів.

Які ж ще корисні речовини є в амарантовому маслі? Крім вітаміну Е в ньому присутній попередник ретинолу (вітаміну А), який поряд з токоферолом і скваленом бере участь у синтезі гормонів, а також посилює регенеруючі та імуностимулюючі властивості цієї олії. Крім того, всім відомо, що вітамін А дуже важливий для здоров’я очей. Входить до складу олії і вітамін D, необхідний для нормального формування, а також відновлення пошкоджень, кісткової тканини.

Багато олія амаранту мікроелементами, особливо кальцієм, калієм, фосфором, магнієм і залізом. Ці та інші мікроелементи, виявлені у складі цього продукту, необхідні для нормальної роботи всього організму, зокрема серцево-судинної і нервової систем.

Фосфоліпіди, що входять до складу масла, необхідні для формування мембран клітин, а також медіаторів, що беруть участь у передачі нервового імпульсу. Крім того, в олії з насіння амаранту містить амінокислоти, необхідні для нормальної діяльності нервової системи. Його рекомендують вживати для профілактики вікових захворювань, поліпшення пам’яті, концентрації уваги, а також людям, що страждають безсонням, депресією і відчувають постійне нервово-психічне напруження.

Амарантове масло в косметології

Здавна амарантова олія застосовується не тільки внутрішньо, але й зовнішньо. Завдяки ранозагоювальним властивостям його можна застосовувати при невеликих порізах, саднах, ранках і неглибоких опіках. Вважається, що речовини, що входять до складу масла, стимулюють вироблення колагену, тому в народній медицині його радять використовувати для усунення рубців і шрамів. Рекомендується його зовнішнє застосування і при таких шкірних захворювань, як екзема і псоріаз.

Використовується цей продукт для антицелюлітного масажу, у складі обгортань для тіла, в складі масок і кремів для обличчя і тіла. Вітаміни і інші речовини, що містяться в олії з насіння амаранту, не тільки надають зволожуючу, регенеруючу та омолоджуючу дію, але і захищають шкіру від шкідливих ультрафіолетових променів. Тому його можна використовувати як засіб після засмаги в солярії або на пляжі. Корисно застосовувати амарантове масло для поліпшення стану волосся, особливо пересушених феном, сонячними променями, солоної або хлорованою водою, а також як засіб, що покращує ріст волосся і стан шкіри голови.

Шкода амарантової олії

Протипоказань до вживання цієї олії практично немає, воно може стати надзвичайно корисною харчовою добавкою для літніх людей, вагітних і годуючих жінок і навіть дітей. Слід пам’ятати, що алергічна реакція може виникнути при вживанні будь-якого продукту, і амарантова олія не виняток, хоча випадки його індивідуальної непереносимості зустрічаються вкрай рідко.

Людям, які страждають тяжкими захворюваннями печінки, жовчного міхура, жовчовивідної системи, підшлункової залози і нирок, особливо у стадії загострення, перед вживанням в їжу амарантової олії необхідно проконсультуватися з лікарем.

Зберігати олію амаранту слід в темній закритій ємності, далеко від сонячних променів, у прохолодному місці. Після відкриття пляшки з олією її слід зберігати не довше 1 місяця в холодильнику на дверцятах.

Телеканал РенТВ, програма «Їжа богів» на тему «Амарант. Корисні властивості»:

Ток-шоу «Лікарі» на тему «Амарантова олія»:

 

Оцініть статтю
Довідник корисних порад