Масло дерева ши: користь і шкода, поради по застосуванню

c88976407d6eedbad297a2187c00c53f Масло дерева ши: користь і шкода, поради по застосуванню

Багато гостей Африки щиро захоплюються гладкою і здоровою шкірою місцевих мешканок і їх густими волоссям. Причому це багатство африканським жінкам вдається зберегти під немилосердно пекучим сонцем і палючим сухим вітром саван. Крім химерної гри генів, багатовікової секрет дивовижного стану шкіри африканців криється в регулярному використанні масла, отриманого з насіння дерева ши. Адже жителі Африки починають активно застосовувати, починаючи з дитячого віку.
Дерево ши має багато назв: коло, каріте, африканське сальне дерево, вителлария дивовижна і ін. Воно зустрічається в 19 країнах африканського материка. Для отримання цінної олії плоди, схожі з мініатюрними авокадо, починають збирати тільки з дерев, що досягли 30-річчя (тривалість життя дерева може досягати 300 років). Безпосереднім джерелом олії є насіння, що знаходяться в кісточці. Їх висушують, відварюють або смажать, а потім старанно подрібнюють.

a32af325101ea13d299b1734173f9a2a Масло дерева ши: користь і шкода, поради по застосуваннюДо теперішнього часу відомі такі способи отримання олії:

  • ручний (випробуваний століттями);
  • виробничий.

 

Ручний спосіб є більш трудомістким. Терплячі африканки дроблять насіння в ступках, потім додають до них трохи води і довго розтирають до утворення коричневої пасти. Потім її полощуть для отримання піни, яку збирають і кип’ятять. Верхній шар виготовленого таким шляхом відвару знімають і охолоджують. Отримана субстанція і є олією. Воно трохи нагадує топлене молоко.

Сучасні технологічні удосконалення процесу отримання масла каріте включають додаткову термічну обробку, фільтрацію, відбілювання і дезодорацію. Вийшло масло має привабливий білосніжний колір і позбавлене специфічного запаху.

Користь

Африканці здавна пристосувалися вживати поживне масло ши в їжу. Воно є гідним замінником і вершкового, і звичного для європейців соняшникової олії. Масло каріте містить найрізноманітніші полі – і мононенасичені жирні кислоти (стеаринову, олеїнову, пальмітинову, ліноленову, лінолеву). Ці речовини служать:

  • зміцненню всіх клітинних стінок;
  • учасниками освіти гормоноподобних субстанцій;
  • джерелом енергії.

 

У цивілізованих країнах масло ши практично не їдять, але використовують в деяких галузях харчової промисловості (наприклад, для виготовлення маргарину або шоколаду, масло ши чудово замінює какао-масло).

944923fd26375170730bf8999329e54c Масло дерева ши: користь і шкода, поради по застосуваннюНабагато більше воно затребуване у виробництві різноманітних косметичних засобів і лікувальних бальзамів. Масло дерева ши стало популярним компонентом масок, кремів, помад, скрабів. Воно чудово вбирається в шкіру і прекрасно поєднується з іншими ароматними ефірними маслами. Крім того, вважається, що це масло володіє лікувальними властивостями. Воно:

  • забезпечує шкіру необхідними жиророзчинними вітамінами (A, D, E), зберігають її пружність і здоровий стан;
  • збільшує утворення колагену, тим самим перешкоджаючи вікових змін шкіри, розтяжок – стриям (вони утворюються при великій вазі або при вагітності);
  • зменшує запалення і пов’язаний з ним набряк тканин (тому масло каріте застосовують при невеликих травмах, розтягненнях, ударах, міозитах і артритах як місцевого засобу, яке локально втирають в постраждале місце);
  • відрізняється антимікробною активністю;
  • локально збільшує кровообіг (тому може бути непоганою підмогою при масажі);
  • загоює опіки, тріщини, невеликі ранки, вугри, попрілості;
  • живить і зволожує шкіру, борючись з її лущенням і захищаючи від всіляких мінливостей клімату (агресивного сонця, сухого гарячого вітру, морозу, морської води та ін);
  • зміцнює нігтьові пластини, кутикули і волосся.

Шкоду

Однак потрібно пам’ятати, що, як і будь-який екзотичний продукт, масло ши може легко спровокувати виникнення алергічної реакції. Тому перед його першим застосуванням краще провести своєрідну алергічну пробу, намазавши засобом з маслом ши обмежений ділянку шкіри.

Недоліком масла ши є і відсутність широкомасштабних клінічних випробувань, що відповідають вимогам доказової медицини, які могли б безапеляційно підтвердити його благотворний вплив на людський організм.

Особливості застосування

3fcad0a4fe12b078c66030bf083a0d16 Масло дерева ши: користь і шкода, поради по застосуваннюМасло ши або кошти, компонентом яких воно є, можна придбати в аптеках або спеціалізованих магазинах натуральної косметики (в т. ч. і в інтернет-магазинах). При придбанні необхідно уважно прочитати склад продукту. Справа в тому, що спосіб виготовлення масла впливає не тільки на кінцеву вартість. Традиційна африканська ручна технологія дозволяє зберегти більше цінних речовин. Таке масло, як правило, нерафінована, воно має кремову або злегка зеленувате забарвлення і вловимий горіховий запах. Натуральному (без консервантів) маслу присвоюють клас А. Самим низькоякісним вважається масло ши класу F, воно володіє зволожуючим ефектом.

Натуральне масло дерева ши зазвичай зберігається у вигляді брусків у якому-небудь прохолодному місці. При температурі, близької до температури людського тіла, воно починає танути.

Нерафінована олія може зберігати всі свої корисні якості протягом 2 років. Терміни зберігання лікувальних бальзамів або косметичних засобів, збагачених маслом каріте, вказуються на упаковці. Вони залежать як від класу масла, так і від інших компонентів.

Оцініть статтю
Довідник корисних порад